Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opstelten: binnen twee weken reactie op aangifte

Wie aangifte doet van een woninginbraak krijgt vanaf 1 januari binnen twee weken te horen of en wat er met zijn aangifte wordt gedaan. Bij misdrijven die veel impact hebben, zoals verkrachtingen, moet de politie vanaf 2014 aan huis komen om de aangifte op te nemen.

De verbetering van het aangifteproces is één van de speerpunten van de nationale politie die op 1 januari van start gaat, schrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in een reactie op het rapport ‘Aangifte doen: de burger centraal?’ van de Inspectie Veiligheid en Justitie dat vandaag naar de Tweede kamer is gestuurd.

In het kritische rapport van de inspectiedienst staat dat er bij de politie weinig lijn zit in de afhandeling van aangiften en dat burgers daardoor gefrustreerd raken. Opstelten is het eens met de kritiek.

“Mijn ambitie voor het aangifteproces is dat burgers en ondernemers niet alleen weten waar en wanneer ze aangifte kunnen doen, maar ook dat ze er op kunnen vertrouwen dat als hun aangifte wordt opgenomen deze ook daadwerkelijk wordt opgepakt danwel dat snel duidelijk is dat er geen opvolging mogelijk is. En dat ze precies weten wanneer ze weer wat horen en wie hun aanspreekpunt is.”

Opstelten begint met een snellere reactie op aangiften van woninginbraken. Die aanpassing wordt met ingang van volgend jaar van kracht. Na een aangifte van een woninginbraak krijgt het slachtoffer binnen twee weken te horen of er vorderingen zijn gemaakt. Vanaf 2014 krijgt aangevers van high impact crimes, zoals overvallen en straatroof, binnen maximaal 2 weken een eerste persoonlijke terugkoppeling.

Bovendien kunnen burgers door de komst van de nationale politie straks overal in Nederland aangifte doen. Voor de aangifte hoeven zij niet meer naar het politiebureau in de gemeente waar het strafbare feit heeft plaats gevonden.