Ook deze film heeft alles in zich voor een nieuwe hit

Alles is familie

Regie: Joram Lürsen. Met: Carice van Houten, Thijs Römer, Benja Bruijning, Jacob Derwig, Martine Bijl, Kees Hulst. In 141 bioscopen.

Het scenario van Kim van Kooten volgt vrij trouw de wetten van de moderne romantische komedie. Zo is het personage Charlie de bijna verplichte ‘manchild’ en worden twee homoseksuele personages opgevoerd die traditiegetrouw aan de periferie van de handeling staan. Het personage Winnie roept op een gegeven moment „dit is een klucht” – wat tot dan grotendeels opgaat voor Alles is familie. Maar net als je denkt dat het personage van Rutmer, met zijn onvermogen diepere emoties aan te boren, de perfecte metafoor is voor deze film, komt Van Kooten alsnog op de proppen met een paar scènes die ontroeren.

En ondanks zijn buitensporige lengte van twee uur en een kwartier heeft de film alles in zich om weer een grote hit te worden.

Het verhaal draait om twee totaal verschillende broers die samen voorbereidingen treffen voor het 40-jarige huwelijksfeest van hun ouders Jeanette (Martine Bijl) en Arend (Kees Hulst). Die gooien roet in het eten als zij aankondigen tijdelijk uit elkaar te gaan. De broers hebben hun eigen sores. Zo lukt het de oppervlakkige componist Rutmer (Thijs Römer), een groot Lionel Ritchie-fan, maar niet een emotioneel lied te schrijven en komt hij erachter dat hij dood zaad heeft. Zijn flierefluitende broer Charlie (Benja Bruijning) worstelt met volwassen worden. Apenverzorger Dick (Jacob Derwig) verloor enkele jaren geleden zijn vrouw, de zus van de twee broers, en is nog altijd verdoofd door verdriet. Het moment dat hij zijn schoonmoeder aanspreekt over de dood van haar dochter geeft de film onverwachts de diepte die in het eerste uur ontbreekt.

De casting is een troef van Alles is familie. Toneelacteur Jacob Derwig duikt op naast Thijs Römer, comédienne Martine Bijl vormt een stel met Kees Hulst. De bijrollen verrassen: een gastoptreden van Willeke Alberti, een geestige cameo van Kees van Kooten als Canta-verkoper. Maar hoewel Alles is familie net als Alles is liefde een ensemblefilm is, draait het natuurlijk om Carice van Houten. Zij speelt Winnie, aan wie de moraal van de film is opgehangen. Winnie is Rutmers vrouw, een kille controlefreak met het zelfhulpboek Je krijgt het niet cadeau op haar naam. Omdat Rutmer onvruchtbaar is, besluit ze tot ivf. Wie mag de zaaddonor worden? Ze wil alles in eigen hand houden, maar verliest de greep over haar gevoelens. Dingen overkomen je nu eenmaal, niemand heeft volledige controle over zijn leven.