NOC*NSF zoekt manager voor mentale begeleiding sporters

NOC*NSF vindt dat de topsporters beter mentaal begeleid moeten worden. De sportkoepel zoekt een manager die alle bonden daarbij helpt.

Technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF zoekt een manager die de mentale begeleiding van Nederlandse topsporters gaat verbeteren. De afgelopen jaren werd die functie bekleed door sportpsycholoog Rico Schuijers, begeleider van tal van topsporters, maar Hendriks wil een manager die dit vakgebied over de hele Nederlandse sportwereld kan verspreiden en verbeteren.

„Rico is een uitstekend sportpsycholoog, een vakexpert, daar is geen twijfel over”, zegt Hendriks. „Alleen: prestatiemanager zijn is een ander vak. Je moet niet alleen inhoudelijk sterk zijn, maar ook een organisatie neerzetten, ervoor zorgen dat alle sportbonden geholpen zijn. En je moet weten wat er in de wereld gebeurt. Dat is gewoon een ander vak.”

Schuijers wordt beschouwd als één van de pijlers onder de olympische successen van de Nederlandse hockeysters en de waterpoloploeg tijdens de Spelen van Peking (2008). Zijn kracht ligt volgens sporters in de manier waarop hij hen laat focussen op hun taak in een wedstrijd, ongeacht wat er om hen heen gebeurt.

Hendriks stelt dat Schuijers onderweg naar de Spelen van Sotsji (2014) en Rio (2016) gewoon wordt ingezet door sporters. „Dat staat helemaal niet ter discussie.”

Hendriks is wel kritisch over het niveau van de mentale begeleiding van topsporters in Nederland, in vergelijking met andere toplanden. Volgens hem komt dat mede doordat sportpsychologie in Nederland een relatief jong vakgebied is dat hard heeft moeten knokken om erkend te worden. Maar de begeleiding van topsporters vereist eigen experts. „Je kunt het vergelijken met de medische begeleiding. Wij zoeken geen sportartsen, maar topsportartsen. Dat geldt ook voor de mentale begeleiding. Dat hoeven niet alleen sportpsychologen te zijn. Ik zie ook andere succesvolle begeleiders van Nederlandse topsporters. Daar moet je wel voorzichtig mee zijn, want we zoeken niet naar kruidentheemengers en wichelroedelopers.”

Hendriks sluit niet uit dat de nieuwe prestatiemanager voor de mentale begeleiding uit het buitenland zal komen. „Het is heel simpel: wij moeten de Nederlandse sporters het beste bieden wat er in de wereld voorhanden is. Als dat Nederlanders zijn zetten we Nederlanders in. Als het buitenlanders zijn, zetten we buitenlanders in.”