Nederland is de beste van de klas

De aanleiding

In Nieuwsuur zei minister-president Mark Rutte afgelopen vrijdag te willen werken aan herstel van vertrouwen bij de burger. „Dan is er nog heel wat te doen”, reageerde de verslaggever en hij wees op de laatste kwartaalcijfers: ruim 1 procent krimp. „Dat is slechter dan Frankrijk, Spanje, Italië.”

Inderdaad, zei Rutte, het waren „rotcijfers” de afgelopen drie maanden. Maar, zei hij ook, Nederland is nog steeds een sterk land met een sterke economie. „We hebben nog steeds de laagste werkloosheid van Europa, de laagste jeugdwerkloosheid van Europa, we zijn de vijfde meest innovatieve economie van de wereld (...) en hebben de beste gezondheidszorg van Europa.”

Is Nederland inderdaad nog het beste jongetje van de klas?

    • Freek Schravesande