'Nederland heeft de laagste (jeugd)werkloosheid van Europa' Onwaar

In Nederland is de werkloosheid laag vergeleken met andere Europese landen. Zeker in vergelijking met Spanje, waar ruim een kwart van de beroepsbevolking werkloos is en de jeugdwerkloosheid zelfs meer dan 50 procent bedraagt. Maar heeft Nederland ook de laagste werkloosheid?

Volgens de laatste cijfers van Eurostat, dat de landen onderling vergelijkt, scoort Nederland een gedeelde derde plek. Net als in Duitsland was in september 5,4 procent van de beroepsbevolking werkloos. Oostenrijk (4,4 pct) en Luxemburg (5,2 pct) scoorden beter.

Eurostat houdt ook de jeugdwerkloosheid (onder de 25 jaar) maandelijks bij. Die bedroeg in september in Nederland 9,7 procent. Daarmee scoorde Nederland een tweede plek, achter Duitsland (8 pct).

Maar ondanks de goede scores heeft Nederland niet de laagste (jeugd)werkloosheid. next.checkt beoordeelt de bewering daarom als onwaar.