muziek

Hybride dansmuziek

wereldmuziek Diablos del Ritmo: Verzamel

Alleen al de achtergrondinformatie bij de verzamelplaten van Analog Africa maakt de aanschaf ervan de moeite waard. Het label richt zich doorgaans op West-Afrika, maar ditmaal wordt de geschiedenis van de Colombiaanse kustplaatsen uit de doeken gedaan via muzikaal spitwerk en interviews. De luisteraar krijgt een boekje van 44 pagina’s vol mooie verhalen en historische foto’s.

Wind, schepen en passagiers brachten muzikale invloeden met veelal Afrikaanse wortels naar de Caraïbische kust van Colombia. Vanaf de jaren zestig ontstond daar een eigen tropisch geluid dat lange tijd weinig internationale aandacht kreeg. Inmiddels is dat wel anders – veel verzamelaars ontdekten de afgelopen jaren de hybride dansmuziek. Heel origineel is het idee van Analog Africa dus niet, maar deze selectie is veelzijdiger en beter gedocumenteerd dan veel andere.

Label-eigenaar Samy Ben Redjeb ondernam zeven expedities naar de stad Barranquilla en blies het stof van 32 singletjes uit de periode 1960-1985. Het eerste deel van de selectie laat vooral de invloed van afrobeat en funk horen, in het tweede gedeelte ligt de focus op Caraïbisch-Colombiaanse stijlen als cumbia en porro.