Milan gaat door met wonderlijk doelpunt Mexès

AC Milan heeft zich voor de negende keer in tien seizoenen geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League.

De Italianen wonnen, mede door een wonderschoon doelpunt van Philippe Mèxes, met 3-1 van Anderlecht. Ook Arsenal, Schalke 04, Paris Saint-Germain, Borussia Dortmund en Real Madrid stelden gisteravond een plaats in de volgende ronde veilig.

Bij Milan speelde Nigel de Jong de hele wedstrijd mee, Urby Emanuelson kwam een kwartier voor tijd als invaller in het veld. Anderlecht moest in de zeventigste minuut, bij een 1-0 achterstand, met tien man verder vanwege een rode kaart voor de Nederlander Bram Nuytinck.

Het hoogtepunt van de avond vond plaats in de 71ste minuut toen Milan-verdediger Mexès de bal op zijn borst aannam en met een fabelachtige omhaal scoorde. Maar ook dit doelpunt zal, net als de schitterende treffer van Zlatan Ibrahimovic, niet meer meedingen naar het doelpunt van het jaar van de UEFA.

Schalke en Arsenal scheidden zich in hun poule definitief af van de rest. De Duitsers, met Klaas-Jan Huntelaar in de basis, wonnen door een goal van Christian Fuchs met 1-0 van Olympiakos. Arsenal versloeg Montpellier met 2-0. Jack Wilshere en Lukas Podolski scoorden.

Gregory van der Wiel beleefde een goede avond met Paris Saint-Germain. Een 2-0 uitzege bij Dinamo Kiev was voldoende om FC Porto, dat zich eerder al had geplaatst, te volgen naar de volgende ronde. Beide goals kwamen op naam van de Argentijn Ezequiel Lavezzi.

In totaal zijn nu dertien van de zestien plaatsen voor de achtste finales vergeven. Shakhtar Donetsk, Bayern München, Valencia, Barcelona, Manchester United, Porto en Malaga gingen de zes ploegen die zich gisteravond plaatsten voor.

Het controversiële doelpunt van Luiz Adriano, dinsdag in de Champions Leaguewedstrijd tegen FC Nordsjaelland, blijft mogelijk niet zonder gevolgen. De Braziliaan van Shakhtar Donetsk is door de UEFA aangeklaagd voor onsportief gedrag. Als hij schuldig wordt bevonden, hangt hem mogelijk een schorsing boven het hoofd.

Adriano zorgde voor veel ophef door na een scheidsrechtersbal niet de ongeschreven code in acht te nemen. In plaats van de bal terug te geven aan Nordsjaelland maakte de spits misbruik van de situatie door tot ieders verbazing de beduusde Deense doelman te passeren en 1-1 te maken.

Shakhtar won de wedstrijd tegen Nordsjaelland uiteindelijk met 5-2. De Braziliaan heeft gezegd geen spijt van zijn actie te hebben.