Mastengevecht

‘Zie je die molen daar?” Eef van Haastrecht wijst naar de dijk, in de polder aan rand van het dorp Nieuwe Wetering. Het uitzicht is verbluffend. Dit is Holland zoals je het meestal alleen op schilderijen, ansichten en VVV-promotiemateriaal ziet: kerktorens en molens steken uit de horizon. Boven het uitgestrekte grasland gaapt een lege hemel. In de verte tuft een tractor over het land.

„Die molen is 27 meter hoog. En die hoogspanningsmasten moeten daar 76 meter worden. Meer dan drie keer zo hoog!”

Van Haastrecht is voorzitter van de Dorpsraad Nieuwe Wetering, die strijdt tegen de komst van nieuwe elektriciteitsmasten. Het is een gevecht dat op meer plaatsen in Nederland wordt gestreden. Oostzaan, Midden-Delfland, in de Achterhoek: overal willen de bewoners dat de elektriciteitskabels ondergronds gaan. Maar dat is duurder, zeggen de netwerkbeheerders. Daarom is het adagium van de overheid: bovengronds, tenzij. Maar Nieuwe Wetering viel altijd onder dit ‘tenzij’, omdat het in het Groene Hartgebied ligt.

„Voor dit uitzicht en deze rust ben ik zeventien jaar geleden van Amsterdam hierheen verhuisd”, vertelt bewoonster Corinne van Drimmelen. „En in de loop der jaren heb ik dat allemaal zien verdwijnen. Ten oosten van ons huis is de A4 gekomen en de hsl-lijn, die enorm veel lawaai en trillingen produceren. En hier aan de westkant komen dan in 2015 die masten en die kabels. Terwijl het maar om een stuk van nog geen twee kilometer gaat. Laat ze dat stukje onder de grond doen, om het landschap te sparen. Dit is het landschap waar de overkoepelende gemeente Kaag en Braassem graag mee pronkt, het is een prachtig natuur- en recreatiegebied, maar de burgemeester en de wethouders zijn op z’n zachtst gezegd weinig behulpzaam.”

Dat geldt niet voor de dorpsbewoners. Van Drimmelen: „Onder driehonderd inwoners hebben we meer dan 25.000 euro opgehaald, voor een procedure die we begonnen zijn bij de Raad van State. Dat is de laatste strohalm om dit gebied te redden.”

De uitkomst is onzeker. Hun voornaamste argument is dat de politiek sinds 2006 altijd gezegd heeft dat de leidingen ondergronds zouden komen. In de zomer van 2011 is dat ineens radicaal omgeslagen. Waarom is een raadsel.

Politici kennen het gebied ook niet goed genoeg. „Helma Neppérus van de VVD komt hier wel eens fietsen. Zij was tegen de masten. Diederik Samsom, die in Leiden woont, kent het gebied ook, en heeft altijd geroepen dat het ondergronds moet. Nu is hij in de positie dat ook te doen.”

Van Haastrecht tekent in de lucht nog eens uit waar die kabels moeten komen.

„Gaan ze zelfs vóór de molen langs”, vraagt Van Drimmelen geschrokken. „Dat wil ik me niet kunnen voorstellen.”

Christiaan Weijts schrijft op deze plek een wisselcolumn met Margriet Oostveen.

    • Christiaan Weijts