Kredietcrisis slaat toe in het grootste huis van Amerika

Holland Doc: The Queen of VersaillesNed. 2, 22.55 - 00.00 uur

De Amerikaanse documentaire The Queen of Versailles laat zien hoe de kredietcrisis een miljardairsechtpaar treft. „Ik had nooit zoveel kinderen gewild als ik geweten had dat ik me geen kindermeisjes meer zou kunnen permitteren om voor ze te zorgen”, verzucht Jackie Siegel, als ze het slagveld overziet dat haar zeven jonge kinderen achterlaten in huis. De ex-Miss Florida is de diep gedecolleteerde en dertig jaar jongere vrouw van vastgoedmagnaat David Siegel. Tot de crisis had ze vijf kindermeisjes en veertien huishoudsters.

In 2007 begon regisseur Lauren Greenfield, vooral bekend als fotograaf, de Siegels te filmen, omdat het paar in Florida de grootste privéwoning van de VS liet bouwen, groter dan het Witte Huis, en gemodelleerd naar het Paleis van Versailles in Frankrijk. Gepland waren onder meer 30 slaapkamers, 19 keukens, een ijsschaatsbaan, een bowlingbaan en een schoonheidssalon. Maar het huis is niet afgebouwd en staat nu voor 75 miljoen dollar te koop. ‘Versailles’ werd een prachtig symbool van de luchtbel op de huizenmarkt.

De documentaire biedt meer dan aapjes kijken en Schadenfreude. De Siegels zijn te direct, robuust en energiek om echt onsympathiek te zijn. Hij is een selfmade man, zij verdiende ooit haar geld als lijkenwasser in een mortuarium, voor 3,50 dollar per uur. Ze kunnen tegen een stootje, en dat dwingt onwillekeurig respect af.