Kortkolom economie

Chemiebedrijf in Botlek berispt

Rotterdam. De overheid dreigt chemiebedrijf Organik Kimya in het Botlekgebied stil te leggen. Bij een nachtelijke inspectie op 9 november door een team van toezichthouders, bleek de veiligheid in de controlekamer van het bedrijf „volstrekt onvoldoende gewaarborgd”. De controlekamer is met onmiddellijke ingang gesloten. Er werden ook andere overtredingen geconstateerd waartegen procedures zijn gestart. Het bedrijf kreeg al twee keer eerder dwangsommen opgelegd omdat het zich niet aan de veiligheids- en milieuregels hield. Het van oorsprong Turkse Organik Kimya maakt chemicaliën voor verf en lijm. (NRC)

Consument stopt met minder uitgeven

Rotterdam. Na dertien maanden van achteruitgang hebben consumenten in september evenveel uitgegeven als een jaar eerder. Aan duurzame goederen werd voor het eerst in ruim een jaar zelfs meer uitgegeven. De verhoging van de btw per 1 oktober heeft volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) mogelijk een rol gespeeld. In augustus krompen de uitgaven nog met twee procent, in juli met 1,6 procent. Voor november voorziet het CBS weer een verslechtering, terwijl ook in oktober het consumentenvertrouwen een domper kreeg. (Novum)

‘Energiebesparing in politiek onderbelicht’

Rotterdam. De kosten van klimaatbeleid, nu jaarlijks 1 à 1,5 miljard euro, kunnen lager uitvallen als de overheid meer werk maakt van energiebesparing. Bovendien kan veel meer energie worden bespaard als de overheid heffingen oplegt op energiegebruik en emissies in plaats van subsidies geeft of convenanten afsluit met bedrijven om het besparen van energie te stimuleren.

Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer naar het kosten en effecten van het Nederlandse klimaat- en energiebeleid. (NRC)

Makkelijker bieden bij executieveilingen

Rotterdam. Particulieren moeten straks gemakkelijker kunnen mee bieden bij gedwongen huizenveilingen. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Opstelten (VVD, Justitie) vandaag bij de Tweede Kamer heeft ingediend. Het doel is de kans te verkleinen dat huizen ver onder hun marktwaarde worden verkocht. Nu zijn het vooral handelaren die de huizenveilingenmarkt beheersen. Het is in hun belang prijzen zo laag mogelijk te houden. Maar als huizen onder de marktwaarde verkocht worden, lijden banken verlies en blijft de huiseigenaar achter met een restschuld. (NRC)

Brouwer SABMiller geniet van aankoop

Rotterdam. De aankoop van het Australische biermerk Foster's heeft SABMiller aan betere resultaten geholpen in de eerste zes maanden van het boekjaar. Dat maakte de op een na grootste bierbrouwer ter wereld vanochtend bekend. De winst van SABmiller steeg in de zes maanden tot 30 september met 13 procent naar 1,6 miljard dollar. De omzet steeg met elf procent tot 17,5 miljard dollar. (Novum)