Kortkolom cultuur

Jubileumveiling van Christie’s: 6,5 mln euro

amsterdam. De veiling dinsdagavond ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Amsterdamse vestiging van Christie’s heeft 6,5 miljoen euro opgebracht. Het duurste werk was De Zondeval van de Meester van het Geborduurde Loof. Het onlangs teruggevonden schilderij bracht bijna anderhalf miljoen euro op, het tienvoudige van wat verwacht was. Dat bedrag is een wereldrecord voor de kunstenaar, wiens naam onbekend is en die tussen 1480 en 1510 actief was in Brussel. Ook W.G. Hofker vestigde een record. Zijn portret uit 1943 van de Balinese danseres Ni Goesti Kompiang Mawar werd voor 781.000 euro gekocht door een particulier uit Azië. Een tafereeltje met boeren bij een herberg bracht 169.000 euro op, een record voor de zeventiende-eeuwer Pieter de Bloot. (Novum)

IDFA maakt nominaties filmprijzen bekend

amsterdam. Bad Boy High Security Cell van Janusz Mrozowski, First Cousin Once Removed van Alan Berliner en The Gatekeepers van Dror Moreh zijn genomineerd voor de IFDA Award (12.500 euro) voor lange documentaire. Genomineerd bij de documentaires tot 60 minuten is onder andere het Nederlandse The Successor of Kakiemon van Suzanne Raes. De winnaars worden vrijdagavond bekendgemaakt. (NRC)

Recordbedrag voor strip ‘Calvin & Hobbes’

dallas. Een tekening van Calvin and Hobbes is in Dallas voor 160.000 euro geveild. De cartoon van Bill Watterson uit 1986 toont de jonge Calvin (in het Nederlands Casper) die huppelt in een hoop bladeren in de tuin van zijn ouders. Tussen 1985 en 1995 tekende Watterson (1958) meer dan 2.000 keer Calvin and Hobbes. In 1995 stopte hij en sindsdien plaatsen talloze kranten, waaronder ook enige tijd NRC Handelsblad, dagelijks oude cartoons. (NRC)

Band One Direction op nummer 1 in 32 landen

amsterdam. One Direction heeft in 32 landen de nummer 1-positie veroverd. De nieuwe plaat Take Me Home staat in Nederland maar ook in bijvoorbeeld Canada, Australië, Peru, België, Verenigde Staten, Thailand, Nieuw-Zeeland en Japan op nummer 1. De Britse boyband begint in de lente aan een wereldtournee. Op 3 mei staat de groep in de Amsterdamse Ziggo Dome. (Novum)