Kortkolom buitenland

Aanslagen Pakistan eisen zeker 30 levens

Islamabad. Bij drie aanslagen in Pakistan zijn gisteren ten minste dertig doden gevallen. In Rawalpindi kostte een zelfmoordaanslag op een shi’itische processie aan 23 mensen het leven, meer dan zestig mensen raakten gewond. Voordat de dader de explosieven die hij bij zich had tot ontploffing bracht, gooide hij enkele handgranaten in de menigte. Een aanslag bij een shi’itische moskee in Karachi, in het zuiden van Pakistan kostte eerder op de dag aan zeker twee mensen het leven. Bij een bomaanslag in Quetta kwam vijf mensen om. De Talibaan hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Karachi en Rawalpindi. In de ogen van de sunnitische Talibaan zijn de shi’ieten geen „goede moslims”. (AP, AFP)

EU-parlement steunt Maltees in Commissie

straatsburg. Het Europees Parlement heeft gisteren de aanstelling van de nieuwe Maltese eurocommissaris Tonio Borg goedgekeurd. Borg, die verantwoordelijk wordt voor Gezondheid en Consumenten, riep weerstand op bij liberale en groene afgevaardigden wegens zijn conservatieve opvattingen over onder meer homoseksualiteit. De socialistische fractie stemde verdeeld, waardoor de katholieke Borg genoeg stemmen kreeg. Vorige maand trad de Maltese commissaris John Dalli af, na beschuldigingen dat hij op de hoogte zou zijn geweest van een poging tot corruptie . (AFP)

Australië hervat uitzetten asielzoekers

Sydney. De Australische regering heeft voor het eerst in vier jaar weer asielzoekers naar een kamp buiten Australië zelf gebracht. De groep van negentien Sri Lankanen en Iraniërs werd naar een kamp in Papua New Guinea gevlogen. Het controversiële beleid – de zogeheten ‘Pacific Solution’ – werd in 2008 gestaakt, na kritiek van mensenrechtenorganisaties. Maar een commissie heeft de regering in reactie op de snelle stijging van het aantal asielverzoeken geadviseerd om weer kampen buiten Australië in te richten. Ook in Nauru is een tentenkamp ingericht. (BBC)

Soedan verijdelt ‘poging tot sabotage’

Khartoum. Soedanese veiligheidstroepen hebben vannacht met de arrestatie van een aantal burgers en militairen naar eigen zeggen een poging tot sabotage weten te voorkomen. De autoriteiten wilden niet veel meer zeggen dan dat sprake was van „een complot tegen de veiligheid van de staat”. Volgens ooggetuigen trokken de troepen aan het begin van de nacht met tanks en pantservoertuigen het centrum van de hoofdstad Khartoum binnen. Vanochtend was alles weer rustig. (Reuters, AFP)

Bomaanslag op Griekse aanklager

Athene. De Griekse openbare aanklager Paraskevi Kalaitzi was vannacht het doelwit van een bomaanslag. De explosie buiten zijn huis richtte wel veel schade aan aan gebouwen en auto’s, maar niemand raakte gewond. Kalaitzi heeft bekendheid verworven door een aantal zaken tegen de georganiseerde misdaad. (AP)