Klein Duimpje in Europa

Ajax is uitgeschakeld in de Champions League na de zware nederlaag gisteren tegen Borussia Dortmund.

Borussia Dortmund player Robert Lewandowski scores 4-0 passing Ajax goalkeeper Kenneth Vermeer during the Champions League Group D soccer match at ArenA stadium in Amsterdam, Netherlands, Wednesday Nov. 21, 2012. (AP Photo/Peter Dejong)
Borussia Dortmund player Robert Lewandowski scores 4-0 passing Ajax goalkeeper Kenneth Vermeer during the Champions League Group D soccer match at ArenA stadium in Amsterdam, Netherlands, Wednesday Nov. 21, 2012. (AP Photo/Peter Dejong) AP

Verslaggever

Rotterdam. Het waren van die statistiekjes die Ajax-fans vertrouwen gaven vóór de wedstrijd. Tot gisteravond speelde de Amsterdamse club dertien keer in eigen stadion tegen een Duitse ploeg in Europees verband, waarin het twaalf keer won. En Borussia Dortmund bleef tot gisteren zonder zege in zijn laatste zeven Europese uitduels.

Van de statistieken bleef gisteravond weinig over. De hoop veranderde in de Amsterdam Arena snel in een desillusie. Het onervaren Ajax werd in eigen stadion afgestraft door de Duitse kampioen: 1-4. Marco Reus, Mario Götze en Robert Lewandowski (twee keer) scoorden voor Borussia, Danny Hoesen voor Ajax. Duizenden toeschouwers verlieten het stadion al tien minuten voor tijd. De Duitsers plaatsten zich door de overwinning voor de play-off fase van de Champions League.

Ajax is door de nederlaag uitgeschakeld voor het meest prestigieuze Europese bekertoernooi. Ajax mag nog wel hoop houden op een derde plaats die recht geeft op doorstroming in de Europa League, waarvan de finale op 15 mei in de Arena wordt gespeeld. De laatste groepswedstrijd speelt Ajax op dinsdag 4 december uit tegen het sterrenensemble van Real Madrid. Borussia Dortmund ontvangt die avond Manchester City.

Ajax oogde gisteren ongeïnspireerd, speelde rommelig en maakte veel fouten. Misschien was het de spanning, maar Ajax-trainer Frank de Boer zal zich rot hebben geërgerd aan het gebrek aan vechtlust in één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen.

De zware nederlaag van Ajax past binnen een trend. ‘Klein Duimpje in Europa’, zo laat de huidige situatie van de Nederlandse voetbalclubs in de Europese competities zich het beste omschrijven. De drie Nederlandse clubs zijn op dit moment niet meer dan vulling van het deelnemersveld. Voor PSV en FC Twente dreigt uitschakeling in de Europa League, door toedoen van middelmatige ploegen uit onder meer Oekraïne en Zweden. In het slechtste geval overwintert dit seizoen niet één Nederlandse club in Europa.

Het Nederlandse voetbal spartelt in Europa. Het speelt geen rol van betekenis, de vele mooie prestaties in het verleden ten spijt. Wie de ranglijst van de Europese voetbalbond UEFA ziet, schrikt. De Nederlandse clubs doen het dit seizoen gezamenlijk slechter dan de clubs uit landen als België, Zwitserland, Wit-Rusland en Noorwegen. Nederland staat gedeeld negentiende op de ranking, samen met Cyprus. Ja, u leest het goed, Cyprus.

Natuurlijk begon Ajax in groep D van de Champions League met landskampioenen Borussia Dortmund, Real Madrid en Manchester City als de grote underdog. De Nederlandse kampioen kan zich alleen met prijzen uit een ver verleden meten met de top uit Duitsland, Spanje en Engeland. Het elftal van Frank de Boer zorgde met een zege en een gelijkspel tegen City voor een lichtpuntje. Maar gisteren kreeg Ajax een harde les van Borussia. Dit was effectief mannenvoetbal, waarin geen plaats was voor onervaren jongens.

Ajax hield nog een bedenkelijke statistiek over aan de wedstrijd: voor het eerst kreeg de club voor rust drie goals tegen in een Champions League-duel.