Kabinet wil statiegeld op plastic flessen toch schrappen

Foto ANP/Lex van Lieshout

Het kabinet wil het statiegeld op plastic flessen wel gaan schrappen. Dat schrijft staatssecretaris Mansveld van Milieu vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, meldt de NOS.

Afgelopen week ontstond verwarring over het wel of niet behouden van het statiegeld. In maart besloot het toenmalige kabinet dat statiegeld op flessen van anderhalve liter per januari 2014 wordt afgeschaft.

PvdA-Kamerlid Fokke liet deze week weten dat haar partij tegen de maatregel is. Het statiegeld moet volgens Fokke blijven omdat er anders te veel zwerfafval ontstaat. Bovendien zou de afschaffing een probleem voor veel gemeenten vormen.

De maatregel wordt toch doorgezet. Volgens de staatssecretaris zijn er goede afspraken met gemeenten gemaakt. Daarnaast schrijft ze dat er “voldoende basis is om een systeem van bekostiging van inzameling en hergebruik op te zetten.”