Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

‘Jammer dat mijn wall wordt misbruikt.’ Timmermans stopt met Facebook

Timmermans waarschuwde meermaals dat hij zijn Facebooksite zou afsluiten bij aanhouden van agressieve reacties.
Timmermans waarschuwde meermaals dat hij zijn Facebooksite zou afsluiten bij aanhouden van agressieve reacties. Foto: Hollandse Hoogte / Evert-Jan Daniels

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is woensdagavond gestopt met zijn Facebookpagina, nadat hij hard werd aangevallen door ‘vrienden’ over het Gaza-conflict.

Journalisten die over het Palestijns-Israëlisch conflict schrijven doen het eigenlijk nooit goed,  vertelden verschillende oud-correspondenten al op nrc.nl. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft te maken met agressieve reacties naar aanleiding van zijn uitlatingen over het Gaza-conflict op zijn  persoonlijke Facebooksite. Woensdagavond besloot Timmermans zijn pagina met ruim 5000 vrienden te sluiten. Zijn Facebooksite is niet langer toegankelijk.

In de afgelopen dagen overwoog Timmermans al verschillende keren de site te sluiten. Zo schreef hij afgelopen zaterdag:

Ik begrijp dat de emoties zeer hoog oplopen. Maar er is ook een grens. Ik hoop dat deze niet te vaak wordt overschreden, anders kan ik niet doorgaan met deze pagina.

En op maandag:

Jammer dat mijn wall zo wordt misbruikt. Vrees dat het onhoudbaar is zo. Heel jammer dat een gewone discussie kennelijk niet mogelijk is en dat feiten er totaal niet meer toe doen.

Woensdagavond besloot Timmermans zijn site geheel te sluiten:

Na weer een dag gedoe over deze pagina, moet ik nu wel een conclusie gaan trekken. Met pijn in m’n hart, want ik zou u graag laten meekijken in dit bestaan. Maar er zijn ook andere mensen aan wier belang ik moet denken. Ik zal het contact met u missen. Althans, de meesten van u. ;-)

Timmermans maakte al jaren intensief gebruik van het sociale netwerk. Hij plaatste  vrijwel dagelijks berichten, zowel persoonlijke als politieke. Doorgaans kreeg hij tientallen reacties, waar hij vaak ook weer op reageerde. Soms reageerde hij op Facebookopmerkingen zelfs met een persoonlijk Youtubefilmpje. Zoals deze, begin september dit jaar, in reactie op vragen van Riny Felix:

Of Timmermans weer terugkeert op Facebook is nog niet duidelijk. Technisch is het in ieder geval mogelijk een Facebookpagina tijdelijk te deactiveren en later weer aan te zetten, met behoud van vrienden. Voor wie Timmermans niet kan missen: de minister is niet actief op Twitter, maar heeft wel een pagina op Hyves.