Israëlisch leger start terugtrekking - pleger bomaanslag gearresteerd

Een Israelische reservist ligt te wachten op de terugtrekking van de grens bij Gaza nadat gisteravond een bestand werd gesloten tussen Israël en Hamas. Foto REUTERS/Yannis Behrakis
Een Israelische reservist ligt te wachten op de terugtrekking van de grens bij Gaza nadat gisteravond een bestand werd gesloten tussen Israël en Hamas. Foto REUTERS/Yannis Behrakis Een Israelische reservist ligt te wachten op de terugtrekking van de grens bij Gaza nadat gisteravond een bestand werd gesloten tussen Israël en Hamas. Foto REUTERS/Yannis Behrakis

Degene die verantwoordelijk is voor bomaanslag in een bus in Tel Aviv gisteren is gearresteerd. Dat laat een woordvoerder van het leger weten aan persbureau AP. Het Israëlische leger is intussen begonnen met de terugtrekking van zijn troepen aan de grens met de Gazastrook nadat het bestand gisteren inging tussen Hamas en Israël.

Bij de aanslag vielen er 27 gewonden. De woordvoerder van het Israëlische leger Avital Leibovich meldde op Twitter dat het gaat om een Arabische Israëlier uit Taybeh, die lid is van Hamas:

Twitter avatar AvitalLeibovich Avital Leibovich #Breaking : person who planted bomb in Tel Aviv bus yesterday-found and arrested. He is an Arab-Israeli from Taybe&was a member of #Hamas

Ondertussen is Israël begonnen met het terugtrekken van de troepen die eerder waren opgetrokken naar de Gazastrook ter voorbereiding van een mogelijk grondoffensief. Bij Kerem Shalom, aan de grens tussen Egypte en Gaza, reden vrachtwagens met internationale hulpgoederen een terminal in om daar op Palestijnse trucks te worden overgeladen.

Beide partijen claimden vandaag de overwinning en waarschuwden tegelijkertijd dat de wapens ook zo weer opgepakt kunnen worden.

De Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, zei:

“Het kan negen maanden duren. Het kan negen weken duren. En als het ophoudt dan weten we wat ons te doen staat. “

Op de Israëlische radio zei hij:

“Ik verlang er niet naar om weer Gaza in te gaan en ik ben ervan overtuigd dat Hamas ook geen zin heeft in een herhaling van de afgelopen week, net zo min als de islamitische jihad.”

Moslim Broederschap: bestand is een deceptie

Dat laatste valt nog te bezien gezien de taal die ferme taal die de Moslim Broederschap, de partij van president Morsi, eerder vandaag uitsloeg over de wapenstilstand. Mohammed Badei, een van de leiders van de beweging, zei dat de “jihad verplicht is” en noemde het staakt-het-vuren een “grote deceptie”:

“De vijand kent weinig anders dan de taal van het geweld. Let op dit spel van bedrog waarmee ze deze vredesregelingen sluiten.”

De verklaring is opmerkelijk gezien de grote bemiddelende rol die Egypte gespeeld heeft bij het bereiken van het bestand tussen Hamas en Israël. De Moslim Broederschap erkent Israël niet. Desondanks heeft Morsi altijd gezegd dat hij de voorwaarden van het verdrag met Israël in 1979 zal respecteren.