In Israël kritiek op bestand

Politiemannen van Hamas omarmen elkaar bij hun verwoeste hoofdkwartier in Gaza na het einde van het Israëlische offensief.
Politiemannen van Hamas omarmen elkaar bij hun verwoeste hoofdkwartier in Gaza na het einde van het Israëlische offensief. Foto AFP

Inwoners van de Gazastrook zijn begonnen puin te ruimen nadat vanochtend een staakt-het-vuren van kracht was geworden tussen het Hamas-bewind en Israël. De aankondiging van het bestand leidde gisteravond tot spontane vieringen in de Gazastrook. In Israël is het bestand echter met scepsis ontvangen. Politici ter linker- en rechterzijde kritiseerden het besluit van de regering-Netanyahu het offensief te staken.

Israël lanceerde zijn luchtoffensief 14 november om een einde te maken aan de raketbeschietingen uit de Gazastrook. Bij de luchtoperaties werden 161 Palestijnen gedood, van wie volgens Hamas 71 burgers. Vijf Israëliërs, van wie vier burgers, werden gedood bij de raketaanvallen waarmee Hamas antwoordde.

Het bestand moet op korte termijn leiden tot indirecte onderhandelingen over onder andere opening van de grensovergangen van de Gazastrook en beëindiging van de wapensmokkel naar het gebied .

De Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, verdedigde vandaag het besluit geen grondoffensief te lanceren, zoals wel gebeurde in 2008/2009.

„Je begeeft je niet in een militair avontuur [...] gebaseerd op de stemming van het publiek, die kan veranderen zodra een pantservoertuig omslaat”, zei Barak. Hij verwees ook naar waarschuwingen van westerse bondgenoten dat een grondoffensief Israël publieke steun zou kunnen kosten. De oorlog van vier jaar geleden kostte Israël veel steun. (Reuters, AP)