ICC klaagt Simone Gbagbo, vrouw van oud-president Ivoorkust aan

Simone Gbagbo na de verkiezingsnederlaag van haar man wordt hier door aanhangers van de president Ouattara in detentie gehouden in een hotel in Ivoorkust vorig jaar. Foto ANP / EPA
Simone Gbagbo na de verkiezingsnederlaag van haar man wordt hier door aanhangers van de president Ouattara in detentie gehouden in een hotel in Ivoorkust vorig jaar. Foto ANP / EPA Simone Gbagbo na de verkiezingsnederlaag van haar man wordt hier door aanhangers van de president Ouattara in detentie gehouden in een hotel in Ivoorkust vorig jaar. Foto ANP / EPA

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de vrouw van Laurent Gbagbo, de voormalige president van Ivoorkust, aangeklaagd voor onder andere moord, verkrachting en vervolging, meldt Reuters. Simone Gbagbo is de eerste vrouw die door het ICC is aangeklaagd.

Het is zeer zeldzaam dat een vrouw voor oorlogsmisdaden wordt aangeklaagd. Een hoge functionaris in de Ivoriaanse regering heeft echter gezegd dat Ivoorkust het ICC al gezegd heeft haar niet te laten gaan. “We hebben ze dit lang geleden al laten weten”, zei hij tegen AP.

Het hof bekrachtigde vandaag een arrestatiebevel dat in februari tegen Simone Gbagbo werd uitgevaardigd. Het arrestatiebevel vermeldde onder meer:

“Simone Gbagbo was ideologically and professionally very close to her husband…Although unelected, she behaved as the alter ego of her husband, exercising power and taking state decision.”

Haar echtgenoot zit al in hechtenis in Den Haag. Hij wordt beschuldigd van gelijksoortige misdrijven, die zouden hebben plaatsgevonden toen hij na de verloren presidentsverkiezingen van 2010 aan de macht probeerde te blijven. Bij het grootschalige geweld dat uitbrak, kwamen duizenden mensen om het leven. De rechters stellen dat er ‘redelijke gronden zijn om aan te nemen dat mevrouw Gbagbo persoonlijk verantwoordelijk kan worden gehouden voor de misdrijven, als een “indirecte mededader’”.

De huidige president van Ivoorkust Alassane Ouattara heeft overigens vandaag een nieuw kabinet benoemd. Vorige week ontbond Ouattara het kabinet na onenigheid tussen zijn partij en de PDCI, een lid van de regeringscoalitie.