Gestroomlijnde Beethoven

klassiekLeif Ove Andsnes: Beethoven, Pianoconcerten 1&3 **

Moet je de indruk van originaliteit wekken als je overbekende werken op cd zet? Veel musici denken tegenwoordig van wel. De Noorse meesterpianist Leif Ove Andsnes (1970) neemt alle pianoconcerten van Beethoven op, en zet in het boekje bij de eerste release niets minder dan zijn ‘visie voor de mensheid’ uiteen: net als Beethoven gelooft hij dat ‘het mogelijk is de wereld te veranderen en dat muziek waarheid is’. Foto’s van vogelzwermen en zonsondergangen ondersteunen zijn boodschap.

Toch brengt The Beethoven Journey, zoals Andsnes’ project gewichtig heet, niet de emotionele vervoering en diepgang die de naam suggereert. Integendeel, zijn lezing van de Beethoven-concerten is van alle dramatiek ontdaan. Wrange harmonieën, ronkend passagewerk, intense droefenis: ze verdwijnen bij Andsnes alle in een aangenaam klankgemiddelde waaraan niemand aanstoot neemt maar waarvan ook niemand in vervoering raakt. Met hoge tempi en een strakke puls maakt hij er een gestroomlijnde, onbekommerde Beethoven van. Zijn Beethoven Journey legt hij in de hogesnelheidslijn af, in plaats van in een vroeg negentiende-eeuwse koets.