Forse stijging van gedwongen veiling huizen

Er lijkt nog steeds geen rem te staan op de daling van de huizenprijzen. Ook het aantal executieveilingen is enorm toegenomen.

Rotterdam. De malaise op de Nederlandse huizenmarkt neemt verder toe. Het aantal executieveilingen is het laatste decennium verviervoudigd en de gemiddelde huizenprijs daalt verder. De prijs lag vorige maand 8 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendgemaakt.

Dit jaar worden naar verwachting ruim 2.500 huizen geveild, omdat de eigenaren in betalingsproblemen zijn gekomen. Vorig jaar waren dat er circa 1.900, tien jaar geleden zeshonderd. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Huizenveilingen komen volgens de notarissen voor onder alle lagen van de bevolking en bij alle woningtypes, van rijtjeshuizen tot kapitale villa’s. Een nieuwe groep van huiseigenaren die tot een executieveiling gedwongen wordt, zijn de bezitters van twee woningen. Zij kochten al een nieuw huis en gokten tevergeefs op de verkoop van de oude woning. Volgens de CBS-cijfers ligt de gemiddelde huizenprijs nu op het niveau van begin 2004. Ten opzichte van de meest recente piek, in 2008, is de gemiddelde prijs met ruim 16 procent gedaald. Behalve de prijs is ook het aantal verkopen ten opzichte van vorig jaar teruggelopen met 8 procent. NRC