PSV en FC Twente uit de Europa League - Hiddink door met Anzhi

Hannover's Didier Ya Konan (links) en Enschede's Edson Braafheid in een innige omhelzing tijdens de Europa League-wedstrijd vanavond die eindigde in een gelijkspel. Omdat concurrent Levante het beter deed, knikkerde FC Twente zichzelf uit de strijd. Foto ANP EPA / Carmen Jaspersen Hannover's Didier Ya Konan (links) en Enschede's Edson Braafheid in een innige omhelzing tijdens de Europa League-wedstrijd vanavond die eindigde in een gelijkspel. Omdat concurrent Levante het beter deed, knikkerde FC Twente zichzelf uit de strijd. Foto ANP EPA / Carmen Jaspersen

Zowel PSV als FC Twente zijn vanavond uitgeschakeld in de Europa League. De ploeg van Steve McClaren kwam bij Hannover 96 niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel, terwijl concurrent Levante met 3-1 won bij Helsingborgs.

PSV speelt na de winterstop geen Europees voetbal meer. De Eindhovenaren verloren in eigen huis met 2-1 van Dnjepr Dnjepropetrovsk en zagen concurrent Napoli winnen van AIK Solna. Eerder op de avond werd ook FC Twente al uitgeschakeld in Europa. Alleen Ajax zou de Nederlandse eer nog hoog kunnen houden, als het tenminste als derde eindigt in de Champions Leaguepoule.

Atiba Hutchinsin (rechts) van PSV in duel met Ruslan Rotan (L) van FC Dnipro Dnipropetrovsk (Oek). Foto ANP / Marcel van Hoorn

Atiba Hutchinsin (rechts) van PSV in duel met Ruslan Rotan (L) van FC Dnipro Dnipropetrovsk (Oek). Foto ANP / Marcel van HoornAtiba Hutchinsin (rechts) van PSV in duel met Ruslan Rotan (L) van FC Dnipro Dnipropetrovsk (Oek). Foto ANP / Marcel van Hoorn

FC Twente kan ook naar huis

Bij FC Twente was het resultaat niet beter. Door de resultaten van Levante liep het verschil op tot zes punten in het nadeel van Twente. Hannover, dat de dans leidt met elf punten in groep L, had zich twee weken terug al verzekerd van Europese overwintering. Twente balanceerde voorafgaand aan de vijfde speelronde al op een uiterst dun koord. De tukkers moesten om uitzicht te houden op de volgende ronde zelf winnen en daarbij hopen op een misstap van Levante.

Al snel werd duidelijk dat Twente zijn Europese waterloo zou vinden, al na acht minuten nam Levante via Angel de leiding in Zweden. Vijf minuten voor rust verdubbelde Papakouli Diop zelfs de score.
De onvermijdelijke uitschakeling kon Twente niet tot grootse daden inspireren. De ploeg van McClaren leek in gedachten al bij het thuisduel tegen PEC Zwolle van zondag.

Weinig leven in de wedstrijd

De thuisploeg maakte het bijkans nog bonter. De al geplaatste Duitsers weigerden ook maar een sprankje energie te verspelen met het oog op de uitwedstrijd tegen Bayern Munchen, die zaterdag op de planning staat. Grote verliezer was uiteindelijk het publiek, dat in de AWD-Arena werkelijk geen fatsoenlijke aanval getoond kreeg. Pas in de slotfase kwam er iets meer leven in de brouwerij.

Een kwartier voor tijd vond Hannover zelfs de energie om gevaarlijk voor het Twente-doel te verschijnen. De volledig vrijgelaten Didier Konan stuitte bij de grootste kans van de wedstrijd echter op doelman Sander Boschker. Acht minuten voor tijd moest ook de goalie van Hannover, Ron-Robert Zieler, een keer handelend optreden, bij een schot van Willem Janssen.

Rood voor Rasmus Bengtsson

Twente besloot het treurige Europa Leagueavontuur op passende wijze, namelijk in mineur. Verdediger Rasmus Bengtsson werd met direct rood van het veld gestuurd na een overtreding op de doorgebroken spits Artur Sobiech.

Vorig jaar eindigde het Europese avontuur van Twente eveneens in Duitsland. In de achtste finales was Schalke 04 te sterk voor een B-team van Twente. Het kwam McClaren destijds op veel kritiek te staan. Na de eerdere uitschakeling in de KNVB Beker tegen FC Den Bosch heeft de Engelsman enkel nog de Eredivisie als ijzer in het vuur.

Resultaten groep L:
Hanover 96 (Duitsland) 0
Twente Enschede (Nederland) 0
Helsingborg (Zweden) 1
Levante (Spanje) 3

P W D L F A Pts
1 Hanover 96 - 5 3 2 0 9 6 11
2 Levante - 5 3 1 1 8 3 10
3 Twente Enschede - 5 0 4 1 4 7 4
4 Helsingborg - 5 0 1 4 6 11 1

Oleg Shatov (links) van Anzhi Makhachkala in actie tegen Pablo Armero van Udinese tijdens de wedstrijd in de Europa League vanavond in Moskou. Foto ANP EPA / Yuri Kochetkov

Oleg Shatov (links) van Anzhi Makhachkala in actie tegen Pablo Armero van Udinese tijdens de wedstrijd in de Europa League vanavond in Moskou. Foto ANP EPA / Yuri Kochetkov Oleg Shatov (links) van Anzhi Makhachkala in actie tegen Pablo Armero van Udinese tijdens de wedstrijd in de Europa League vanavond in Moskou. Foto ANP EPA / Yuri Kochetkov

Anzhi stelt Europa League veilig

In tegenstelling tot Twente wist Anzhi Makhachkala de Europese overwintering veilig te stellen. De Russische ploeg onder leiding van Guus Hiddink wist de knock-outfase van de Europa League te bereiken door een 2-0 zege op Udinese. Door dat resultaat is Anzhi met nog een speelronde te gaan zeker van een plek bij de eerste twee in groep A.

In Moskou stelden de Russen de zege veilig in de laatste twintig minuten. Christopher Samba en Samuel Eto’o scoorden. De Marokkaanse Nederlander Mbark Boussoufa speelde de gehele wedstrijd mee bij Anzhi. Udinese is met vier punten uit vijf duels zo goed als uitgeschakeld. Young Boys en Liverpool, die elkaar later donderdag treffen in Engeland, hebben beide zes punten. Anzhi leidt de dans met negen punten.

Groepswinst is veilig

Rubin Kazan stelde in poule H de groepswinst veilig. De Russen wonnen in eigen huis met 3-0 van Internazionale, dat ook al geplaatst was. De Milanezen, die wederom zonder Wesley Sneijder speelden, hebben drie punten minder dan Rubin. Het onderlinge resultaat is ook in het voordeel van de ploeg van Kurban Berdyyev. De goals werden gemaakt door Gökdeniz Karadeniz en Salomón Rondon (2). Neftchi Baku en Partizan Belgrado mochten door hun onderlinge remise (1-1) beide hun tweede punt bijschrijven.

De resultaten in groep A:
Anzhi Makhachkala (Rusland) 2
Udinese (Italië) 0

P W D L F A Pts
1 Anzhi Makhachkala - 5 3 1 1 6 2 10
2 Liverpool - 4 2 0 2 8 7 6
3 Young Boys - 4 2 0 2 9 10 6
4 Udinese - 5 1 1 3 7 11 4

Overige uitslagen

Group H:

Neftchi Baku (Azerbeidzjan) 1
Partizan Belgrade (Servië) 1
Rubin Kazan (Rusland) 3
Inter Milan (Italië) 0

P W D L F A Pts
1 Rubin Kazan - 5 4 1 0 9 2 13
2 Inter Milan - 5 3 1 1 9 7 10
3 Partizan Belgrade - 5 0 2 3 2 7 2
4 Neftchi Baku - 5 0 2 3 2 6 2

Groep I:

Sparta Prague (Tsjechië) 1
Olympique Lyon (Frankrijk) 1

P W D L F A Pts
1 Olympique Lyon - 5 4 1 0 12 8 13
2 Sparta Prague - 5 2 2 1 9 6 8
3 Hapoel Ironi Kiryat Shmona - 4 0 2 2 6 9 2
4 Athletic Bilbao - 4 0 1 3 5 9 1

Groep J:

Lazio (Italie) 0
Tottenham Hotspur (Engeland) 0
Panathinaikos (Griekenland) 1
Maribor (Slovenie) 0

P W D L F A Pts
1 Lazio - 5 2 3 0 5 1 9
2 Tottenham Hotspur - 5 1 4 0 5 3 7
3 Panathinaikos - 5 1 2 2 3 8 5
4 Maribor - 5 1 1 3 5 6 4

Groep K:

Metalist Kharkiv (Ukraine) 2
Bayer Leverkusen (Duitsland) 0
Rosenborg Trondheim (Noorwegen) 3
Rapid Vienna (Oostenrijk) 2

P W D L F A Pts
1 Metalist Kharkiv - 5 4 1 0 9 2 13
2 Bayer Leverkusen - 5 3 1 1 8 2 10
3 Rosenborg Trondheim - 5 2 0 3 7 9 6
4 Rapid Vienna - 5 0 0 5 3 14 0

De wedstrijdverslagen zijn van Novum, de uitslagen van Reuters

    • Anouk Eigenraam