Haaienvinnen afhakken en de haaien teruggooien mag niet meer van EU

FILE - In this Tuesday, June 12, 2012 file photo, a worker cuts a shark fin at a fish market in Dubai , United Arab Emirates. The global trade in shark fins totals hundreds of millions of dollars a year, and tens of millions of sharks around the world may be caught every year for their fins. Some experts estimate that stocks of some shark species in inshore reef systems around the world have fallen by up to 90 percent. (AP Photo/Kamran Jebreili, File)
FILE - In this Tuesday, June 12, 2012 file photo, a worker cuts a shark fin at a fish market in Dubai , United Arab Emirates. The global trade in shark fins totals hundreds of millions of dollars a year, and tens of millions of sharks around the world may be caught every year for their fins. Some experts estimate that stocks of some shark species in inshore reef systems around the world have fallen by up to 90 percent. (AP Photo/Kamran Jebreili, File) Een haaienfin wordt afgesneden op een markt in Dubai. Foto AP / Kamran Jebreili

Het Europees Parlement wil verbieden haaienvinnen af te hakken en de dieren na het afhakken van de vinnen in zee terug te gooien. Dat heeft het parlement vandaag met een grote meerderheid besloten, meldt persdienst Novum. De haaien sterven nadat ze zijn teruggegooid.

Schepen in Europese wateren en schepen die in lidstaten van de EU geregistreerd staan die vissen op haaien moeten bewijzen dat de dieren niet zonder vinnen zijn teruggegooid in zee.

Europees Parlementslid voor CDA Esther de Lange spreekt van een meerderheid van vijfhonderd tegen honderd:

Twitter avatar Esther_de_Lange Esther de Lange Europees Parlement maakt met overgrote meerderheid (500-100) een einde aan het barbaarse afsnijden van #haaienvinnen

Haaienvinnen zijn een delicatesse in China

Het afhakken van haaienvinnen is een lucratieve handel. In China wordt veel geld neergelegd voor de vinnen. De haaienvinnen belanden daar in de soep en worden gezien als een delicatesse. Nu de levensstandaard in China is gestegen, willen steeds meer mensen zich tegoed doen aan haaienvinnensoep. De prijs voor een pond vin is inmiddels opgelopen tot 550 euro.

Volgens de Europese Unie worden er per jaar zo’n 75 miljoen haaien gedood voor hun vinnen. Omdat de EU de grootste exporteur van haaienvinnen is, heeft het besluit van het Europees Parlement grote gevolgen voor de haaienpopulatie. Naar verwachting nemen de individuele EU-lidstaten het verbod binnenkort over.

In de toekomst moet het afhakken van haaienvinnen helemaal verboden worden.