Erfenis Sarkozy splijt Frans rechts

De ruzie binnen de Franse oppositie escaleert. Op de achtergrond speelt de vraag of oud-president Sarkozy terugkeert als presidentskandidaat.

Oud-premier François Fillon weigert zich neer te leggen bij de verkiezing van zijn rivaal Jean-François Copé tot leider van de Franse oppositiepartij UMP.

Zijn onverzettelijkheid heeft gisteren de kloof blootgelegd tussen het door hem vertegenwoordigde gematigd conservatieve centrum en de meer uitgesproken rechterflank, die onder oud-president Nicolas Sarkozy de overhand kreeg en in Copé een voorlopig opvolger heeft gevonden.

Maandag riep het kiescomité van de partij Jean-François Copé, medestander van Sarkozy, uit tot nipte winnaar van de interne leiderschapsverkiezingen. Maar volgens Fillon heeft het comité de uitslagen van de overzeese gebiedsdelen Nieuw-Caledonië, Mayotte en Wallis et Futuna niet meegeteld. Was dat wel gebeurd, dan zou hij niet met 98 stemmen verschil hebben verloren, maar met 26 stemmen hebben gewonnen.

„De UMP kan niet voortbestaan op een leugen”, zei een boze Fillon gisteren in het achtuurjournaal van de commerciële zender TF1. Enigszins onverwacht verklaarde hij ook zijn kandidatuur op dit moment in te trekken. „Ik eis dat de stemming gecorrigeerd wordt, ik eis niet het voorzitterschap van de UMP op. Ik zie af van het voorzitterschap.”

Fillon wil dat de partij de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en oud-premier Alain Juppé inzet om „een uitweg voor de crisis” te bieden. Juppé, die deze week de noodklok luidde over de „toekomst van de UMP”, liet via Twitter weten beschikbaar te zijn voor een bemiddelingspoging op voorwaarde dat beide kampen akkoord zijn.

Maar Copé voelt hier niets voor. „Er is een uitslag, nu moeten we aan het werk”, zei hij. Hij verwees Fillon door naar de beroepscommissie van de UMP, waarin zijn eigen medestanders in de meerderheid lijken. Juppé stond in 2002 met oud-president Jacques Chirac aan de wieg van de toen opgerichte UMP. Hij onderhoudt een gespannen relatie met Sarkozy.

Sarkozy is blijkens een peiling van de nieuwszender BFMTV vanochtend nog populair: van de UMP-aanhang wil 52 procent dat hij de partij in 2017 bij de volgende nationale verkiezingen vertegenwoordigt. Ongeveer een kwart van de ondervraagden ziet in Fillon de beste kandidaat.

Nu dreigt een schisma in de UMP, een fusiepartij van conservatieven, de gaullisten, katholieken en liberalen. Oud-minister Pierre Méhaignerie, een medestander van Fillon, zegde dinsdag zijn UMP-lidmaatschap op en sloot zich aan bij een nieuwe beweging van een andere oud-partijgenoot, Jean-Louis Borloo. Fillon zelf zei de UMP nog niet te willen verlaten. Het hem door Copé aangeboden vicevoorzitterschap wil hij niet. Het kamp van Fillon deed dit voorstel als „grotesk” van de hand.