Einde nabij voor zakenkrant Financial Times Deutschland

Het einde dreigt voor de Financial Times Deutschland. Uitgever Gruner + Jahr geeft de roze zakenkrant nog enkele weken en staakt dan de publicatie. Dat melden internationale media.

De directie van G+J vergaderde gistermiddag in Hamburg over de toekomst van verliesgevende krant. Over de uitkomst van dat overleg zijn geen mededelingen gedaan. Volgens de Britse krant The Guardian hebben leidinggevenden tegen redacteuren gezegd dat de laatste editie verschijnt op 7 december. Redacteuren van de FTD vreesden eerder dat zij gisteren al de laatste krant hadden gemaakt. Op de website van de krant, FTD.de, stonden gisteren al brieven van teleurgestelde lezers.

Ook een aantal financieel-economische tijdschriften wordt mogelijk gestaakt. Zo verdwijnen bij G+J circa 350 arbeidsplaatsen. De centrale ondernemingsraad van de uitgever meldde gisteravond dat de directie zou hebben beloofd dit jaar niemand te ontslaan. De raad hekelt de onzekerheid waarin redacteuren wekenlang hebben gezeten.

De Financial Times Deutschland bestaat sinds 2000. De krant was eigendom van het Britse Pearson, uitgever van de Financial Times, en G+J. In 2008 verkocht Pearson zijn helft aan zijn Duitse partner. Het mediabedrijf is onderdeel van Bertelsmann, dat onder meer ook eigenaar is van de tv-zenders van RTL. De FTD heeft een oplage van 100.000 exemplaren.

De FTD zou dit jaar een verlies maken van 10 tot 15 miljoen euro. De krant heeft in twaalf jaar nooit winst gemaakt. De crisis op de advertentiemarkt doet de FTD nu de das om.

De Duitse zakenkrant is niet het enige Duitse medium dat het moeilijk heeft. De Frankfurter Rundschau (oplage 120.000) vroeg vorige week faillissement aan. Het tweede persbureau van het land, DAPD, vroeg in oktober uitstel van betaling aan.

In Spanje ontslaat El País een groot aantal redacteuren, in Groot-Brittannië doet The Guardian hetzelfde. Ook in Nederland hebben dagbladen last van teruglopende reclame-inkomsten. De raad van bestuur van moederbedrijf Bertelsmann moet het vermoedelijke besluit van G+J nog bekrachtigen.