Een onvergetelijke dag voor Barabasje

„Als carnivoor heb je de verantwoordelijkheid om minimaal eens per jaar je eten recht in de ogen te kijken.” Volgens een van de hosts van Australian Masterchef is dit een citaat van mijn held Anthony Bourdain. Ik heb de quote niet zo snel terug kunnen vinden, maar het klinkt als iets wat Tony gezegd kan hebben.

We doen dat niet genoeg.

In De Balie in Amsterdam gaan ze daarover in debat aankomende dinsdag met wetenschappers, kunstenaars, worstendraaiers en jagers. Op de website van ‘Abattoir De Balie’ staat dat allemaal in wervende tekst uitgelegd. *

Maar er staat ook een filmpje. Een fragment van het Vlaamse tv-programma Basta van cabaretgroep Neveneffecten. Dat zijn dezelfde jongens die een telecomprovider terugfuckten door voor de ingang van het hoofdkantoor een container te plaatsen met een telefoonnummer erop. Wie het draaide – en dat deed de beveiliging natuurlijk direct – werd doorverbonden met de vier jongens die met een keyboard in die container een onnavolgbaar keuzemenu naspeelden. Wisten die mannen van dat telecombedrijf ook eens hoe dat is.

In dit fragment is een publiek zeer opgelucht als het hoort dat een zekere ‘kalfke Willy’ is gespaard gebleven voor de barbecue waarvoor zij allemaal tezamen zijn. Om vervolgens op groot scherm kennis te maken met ‘kalfke Barabas’. Want er moest toch vlees zijn voor de barbecue. In een gelikt showreeltje zien we hoe kalfke Barabas in ieder geval nog één onvergetelijke dag bezorgd was: huppelend door de straten, op café, in het museum, nog een keer afscheid van zijn moeder. Ondertussen zingt Ella Fitzgerald Ev’ry Time We Say Goodbye. De sfeer is goed om zeep als het vlees opeens toch een naam en een gezicht krijgt. Ik ga niet verklappen hoe het afloopt. Kijk zelf maar.

Kijk vervolgens uw friendly neighbourhood cow diep in de ogen en eet deze frisse ananassalsa met een rundercarpaccio. Of als u zegt ‘dan maar hypocriet, Willy was echt te schattig’, neem dan een octopus. Die krijgen doorgaans geen naam en je kunt er ook carpaccio van maken. Als je er écht een probleem van wil maken, dan eet je de salsa met een koolrabi-carpaccio.

Schil de ananas en verwijder de kern. Snij in blokjes van een halve bij een halve centimeter. Snij de tomaten in blokjes kleiner dan de ananas. Snij de paprika nog kleiner en snipper de ui. Hak de peterselie medium-fijn. Meng alles met de olie en een goede scheut azijn. De salsa mag lekker zuur, maar niet scherp zijn. Maak op smaak met peper en zout.