Een automodel van vijf jaar oud

This photo taken on November 16, 2012 show a young child (C) wearing a bikini and a model posing beside a car during the Chutian Auto Culture Festival in Wuhan, central China's Hubei province. A company that featured bikini-clad child models as young as five years old at a Chinese car show sought on November 21 to defuse the controversy but also defended its actions. Many Chinese expressed outrage at the photos posted online that showed girls wearing high boots and swaying their hips in front of gleaming sedans at a car show last week in the central city of Wuhan. CHINA OUT AFP PHOTO
This photo taken on November 16, 2012 show a young child (C) wearing a bikini and a model posing beside a car during the Chutian Auto Culture Festival in Wuhan, central China's Hubei province. A company that featured bikini-clad child models as young as five years old at a Chinese car show sought on November 21 to defuse the controversy but also defended its actions. Many Chinese expressed outrage at the photos posted online that showed girls wearing high boots and swaying their hips in front of gleaming sedans at a car show last week in the central city of Wuhan. CHINA OUT AFP PHOTO AFP

Ja, u ziet het goed. Naast de glanzende, blauwe, getunede Infiniti staat een vijfjarig meisje. In bikini, de bips uitdagend naar achteren en met een bril die in Nederland vooral wordt gedragen door creatievelingen in een midlifecrisis. Het was een ideetje van de organisatoren van het Chinese Chutian Auto Culture Festival om het sexy poseren van hele jonge meisjes onderdeel te laten zijn van een talentenjacht, aldus de South China Morning Post. Maar het was geen platte toestand, bezwoer een van de organisatoren, want de kinderen moesten daarnaast ook nog zingen en een dansje doen met hun ouders. Toch was er in China verontwaardiging, na publicatie van de eerste foto’s. Er is daar al langer kritiek op autoshows. Puriteinser Chinezen vinden het meer en meer een ‘borstententoonstelling’ met flitsende auto’s als legitimatie. Een van de moeders van de deelnemende kinderen vertelde aan de Beijing Youth Daily dat haar dochter wel vaker in bikini wordt gehesen bij andere talentenshows. Ze zei zich niet bewust te zijn van het sexy imago van de ‘automodellen’.