Een automodel van vijf jaar oud

Ja, u ziet het goed. Naast de glanzende, blauwe, getunede Infiniti staat een vijfjarig meisje. In bikini, de bips uitdagend naar achteren en met een bril die in Nederland vooral wordt gedragen door creatievelingen in een midlifecrisis. Het was een ideetje van de organisatoren van het Chinese Chutian Auto Culture Festival om het sexy poseren van hele jonge meisjes onderdeel te laten zijn van een talentenjacht, aldus de South China Morning Post. Maar het was geen platte toestand, bezwoer een van de organisatoren, want de kinderen moesten daarnaast ook nog zingen en een dansje doen met hun ouders. Toch was er in China verontwaardiging, na publicatie van de eerste foto’s. Er is daar al langer kritiek op autoshows. Puriteinser Chinezen vinden het meer en meer een ‘borstententoonstelling’ met flitsende auto’s als legitimatie. Een van de moeders van de deelnemende kinderen vertelde aan de Beijing Youth Daily dat haar dochter wel vaker in bikini wordt gehesen bij andere talentenshows. Ze zei zich niet bewust te zijn van het sexy imago van de ‘automodellen’.