Drie jaar voor heling Hals en Ruisdael

De rechtbank in Dordrecht heeft gisteren vier mannen veroordeeld tot hoge gevangenisstraffen voor heling van gestolen schilderijen en witwassen. Zij boden twee schilderijen te koop aan die in 2011 uit museum Het Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam waren gestolen.

De hoogste straf van 36 maanden, waarvan zes voorwaardelijk, ging naar Paul R., een bouwer van websites voor gokken op voetbalwedstrijden. Hij kwam met de twee gestolen schilderijen op de proppen, namens degenen die ze verborgen hielden. Drie mannen, onder wie kunsthandelaar Hans Günther S., die voor hem onderhandelden met een door de politie ingezette pseudokoper, kregen ieder dertig maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

In mei 2011 waren een schilderij van Frans Hals, Lachende jongens met bierkruik (geschatte waarde 10 tot 15 miljoen euro) en een werk van Jacob van Ruisdael met een waarde van enige tonnen gestolen uit het museum. De inbrekers zijn nooit gepakt.

In augustus bood de Amsterdamse kunsthandelaar Hans Günther S. de twee schilderijen aan de politie voor een vindersloon aan. Een door de politie ingezette pseudokoper, die zich voordeed als vertegenwoordiger van de verzekering, kreeg de mannen uiteindelijk zover dat ze de schilderijen in ruil voor 1,5 miljoen euro eind oktober 2011 leverden. Daarna werden de verdachten aangehouden.

De straffen voor Paul R. en de kunsthandelaar zijn overeenkomstig de eisen van de officier van justitie. De twee medeverdachten kregen hogere straffen opgelegd dan geëist. De verdediging had aangedrongen op vrijspraak, onder meer omdat de politie de heling uitgelokt zou hebben door de manier waarop de pseudokoper is opgetreden.