Cricketer Clarke breekt record Bradman uit 1930

Voor de Australische cricketer Michael Clarke kan het jaar 2012 niet lang genoeg duren. De aanvoerder van de Australische nationale ploeg werd vandaag de eerste batsman in de geschiedenis die vier dubbele centuries scoort in een kalenderjaar.

Clarke brak vandaag in Adelaide met zijn persoonlijke score van 224 runs (not out) tegen Zuid-Afrika een stokoud record van zijn legendarische landgenoot Sir Donald Bradman, algemeen beschouwd als de beste batsman uit de geschiedenis. Bradman, die in 2001 overleed, scoorde in 1930 tegen Engeland drie dubbele centuries – scores van meer dan tweehonderd runs.

Clarke (31) begon zijn opmerkelijke prestatie in januari in Sydney met een individuele score van 329 not out tegen India, een zeldzaam voorkomende triple century. Direct daarna maakte Clarke in Adelaide, opnieuw tegen India 210 runs.

Vorige week vervolgde hij zijn recordreeks in Brisbane. In de eerste testmatch tegen Zuid-Afrika was het opnieuw raak met 259 not out.

„Er is geen geheim”, zei Clarke na afloop van zijn innings van vandaag. „Er komt veel geluk bij kijken, dat is zeker.”

Clarke hielp zijn ploeg tegen de sterke Zuid-Afrikanen aan een recordscore. Na de eerste dag van de vijfdaagse testmatch had Australië een score van 480 runs op het bord. Ook zijn ploeggenoten David Warner (119) en Michael Hussey (103) maakten scores van boven de honderd runs.