Charmant dik accent

klassiekJoseph Calleja: Be my love ***

Een echt volwaardige opvolger van Luciano Pavarotti is nog niet gesignaleerd. Het gevaar dat een jong tenortalent voortijdig opbrandt, blijkt helaas reëel. Het Britse muziektijdschrift Gramophone heeft de hoop nu gevestigd op Joseph Calleja: de 34-jarige Maltese tenor is uitgeroepen tot ‘artist of the year’. Geen wonder, Calleja is een lyrische tenor die met zijn slanke vibrato, theatrale snikjes en een grandioze vocale reikwijdte harten verovert. Die eigenschappen heeft hij goed afgeluisterd van Pavarotti maar ook van zijn jeugdheld, de Amerikaanse tenor Mario Lanza. Calleja wijdt zijn nieuwste cd Be my love aan hem. De in 1959 jonggestorven Lanza werd wereldberoemd, niet in operahuizen maar vanuit de filmsets van Rome en Hollywood. Zijn repertoire was zoet als suiker, denk aan het tranentrekkende Vesti la giubba uit Pagliacci en You’ll never walk alone. Calleja zingt deze hits wat gepolijster dan Lanza, al heeft zijn Engels een charmant dik accent. Calleja’s gecontroleerde uithalen imponeren, maar in vergelijking met Lanza’s ongegeneerde hartstocht is hij toch te keurig.

    • Floris Don