Beleggers van Randstad gaan crisis voelen

De beleggersdag van Randstad was gisteren somber. De omzet daalt en dus snijdt de uitzender in de dividenduitkering.

Alsof er niets gebeurd was, vertoonde het aandeel Randstad vanochtend weer een stijgende lijn. Aan het eind van de ochtend stond de koers van ’s werelds één na grootste uitzender in de plus – al was het maar een paar tiende van een procentpunt.

Maar gisteren, toen op het hoofdkantoor in Diemen de jaarlijkse analistendag werd gehouden, waren aandeelhouders minder goed gestemd. De zwakke markt in Europa en in de Verenigde Staten noopten het uitzendconcern (eind 2011 ruim 16 miljard euro omzet en 28.700 medewerkers wereldwijd) tot het bijstellen van de bedrijfsstrategie en de dividenduitkering. Het aandeel Randstad verloor 4,9 procent en sloot op 23,94 euro. De uitzender was daarmee de grootste daler op de Amsterdamse beurs.

Randstad, na het Zwitserse Adecco marktleider, gaat nog steeds uit van een winstmarge van 5 à 6 procent voor de komende periode. Maar het dividendbeleid wordt vanaf volgend jaar gewijzigd. Nu is het dividend nog 1,25 euro per aandeel, maar omdat de uitkering meer dan 60 procent van de winst per aandeel bedraagt, moet het concern gaan snijden. Vanaf volgend jaar ligt de top van het dividend op 40 tot 50 procent van de winst per aandeel. Ook krijgen beleggers de keus voor dividenduitkering in aandelen in plaats van contanten.

Het dividendbeleid van Randstad was gebaseerd op „hogere aannamen”, zei topman Ben Noteboom gisteren in Diemen tegen de pers. „Dan moet je ook eerlijk zijn en zeggen dat de onderliggende aannamen niet meer reëel zijn.”

De versobering van de prognoses komt na de slechte cijfers van vorige maand. In oktober daalde de dagelijkse, autonome omzet van het concern met 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een tegenvaller, want in augustus en september was de krimp juist gedaald tot 3 procent.

In Europa daalde de omzet van Randstad in oktober met 9 procent. De daling was met name fors in Frankrijk (-14 procent) en Duitsland (-9 procent), in Nederland was de omzetdaling van 3 procent niet anders dan in september.

In de VS heeft orkaan Sandy omzetcijfers van Randstad mede omlaag gedrukt. De omzetontwikkeling in oktober was net als vorig jaar 0 procent, terwijl er in september nog 4 procent groei was. Ook een tegenvaller, omdat Randstad vorig jaar voor een half miljard euro de Amerikaanse SFN Group heeft overgenomen om haar marktaandeel in de VS te vergroten.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers eind vorige maand benadrukte het bedrijf ook al dat de crisis in Europa de resultaten drukt. De autonome omzet daalde toen 4 procent ten opzichte van vorig jaar, al steeg de omzet boekhoudkundig evenveel door de overname van SFN. De nettowinst daalde het derde kwartaal 13 procent tot 68,8 miljoen euro in vergelijking met 2011. Het commentaar van Randstad was gisteren dat de „geleidelijke verzwakking” van de markt zich doorzet.