BBC vindt nieuwe algemeen directeur: oud-nieuwschef Tony Hall

FILE - In this file photo dated May 24, 2006, Tony Hall, chief executive of the Royal Opera House in London receives a CBE. The BBC has chosen a former head of its news division to lead the broadcaster as it struggles to recover from a child abuse scandal. Tony Hall, currently chief executive of the Royal Opera House, was announced as the BBC's new director-general on Thursday Nov. 22, 2012. (AP Photo/PA, Stefan Rousseau, file) UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE
FILE - In this file photo dated May 24, 2006, Tony Hall, chief executive of the Royal Opera House in London receives a CBE. The BBC has chosen a former head of its news division to lead the broadcaster as it struggles to recover from a child abuse scandal. Tony Hall, currently chief executive of the Royal Opera House, was announced as the BBC's new director-general on Thursday Nov. 22, 2012. (AP Photo/PA, Stefan Rousseau, file) UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE Tony Hall, de nieuwe directeur van de BBC, in 2006. Foto AP / Stefan Rousseau

Tony Hall wordt de nieuwe directeur van de door schandalen geplaagde BBC. Dat laat de omroep vandaag weten. Voormalig chef van de nieuwsafdeling Tony Hall gaat de BBC leiden na het opstappen van directeur George Entwistle op 10 november. De 61-jarige Tony Hall is op dit moment nog hoofd van het Royal Opera House in Londen.

Tony Hall was een decennium lang nieuwschef van de BBC voordat hij in 2001 naar de Royal Opera overstapte. Hij is “de juiste persoon om de BBC uit zijn huidige crisis te leiden” aldus voorzitter van de BBC Trust Lord Patten.

De BBC in crisis

George Entwistle nam ontslag ten gevolge van een uitzending van het programma Newsnight. Daarin werd onterecht geïmpliceerd dat een politicus zich schuldig heeft gemaakt aan kindermisbruik. Entwistle was pas algemeen directeur sinds 17 september.

Ook de misbruikaffaire rond de overleden BBC-presentator Jimmy Savile doet het imago van de omroep geen goed. Een reportage over deze kwestie van hetzelfde programma, Newsnight, is vorig jaar juist geschrapt. Later bleek wijlen Savile zich wel degelijk aan tientallen kinderen te hebben vergrepen. Toen werd ook duidelijk dat de BBC hem daarbij waarschijnlijk weinig in de weg heeft gelegd.

‘Tony Hall brengt ervaring en stabiliteit’

Media-analist Steve Hewlett laat weten dat Hall nu “ervaring” en “stabiliteit” naar de BBC zal halen. Tony Hall zou volgens voorzitter Patten van “onschatbare waarde” zijn voor de BBC in een tijd dat het journalistieke instituut probeert te herstellen van de grote reputatieschade.

Hall begint in maart bij de BBC. Tot die tijd neemt BBC-bestuurder Tim Davie de zaken waar.