André Kuipers krijgt een eredoctoraat van de UvA

AMSTERDAM - Astronaut Andre Kuipers leest zijn kinderen , Sterre (L) en Stijn (R),voor uit eigen werk , het prentenboek "Andre, het Astronautje"- . ANP ED OUDENAARDEN
AMSTERDAM - Astronaut Andre Kuipers leest zijn kinderen , Sterre (L) en Stijn (R),voor uit eigen werk , het prentenboek "Andre, het Astronautje"- . ANP ED OUDENAARDEN Astronaut André Kuipers leest zijn kinderen voor uit zijn eigen prentenboek 'André, het astronautje'. Foto ANP / Ed Oudenaarden

Ruimtevaarder André Kuipers krijgt een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Hij wordt onderscheiden omdat hij wetenschap voor een breed publiek toegankelijk heeft weten te maken. Ook heeft hij verschillende wetenschappelijke disciplines samengebracht in zijn werk.

‘Kuipers maakt wetenschap toegankelijk’

Kuipers maakt wetenschap toegankelijk voor met name kinderen en jonge mensen, zegt de UvA. Zo heeft hij Nederlandse basisschoolleerlingen de groei van hun eigen planten laten vergelijken met de groei van planten in de ruimte. In een ander project informeerde hij zo veel mogelijk basis- en middelbareschoolleerlingen over zijn missie in de ruimte. De UvA:

“Het succes van Kuipers als ‘ambassadeur’ van de wetenschap is grotendeels het resultaat van zijn onophoudelijke inzet en aanstekelijke enthousiasme”

Oorspronkelijk is Kuipers dokter, opgeleid aan de UvA. Later werd hij getraind tot astronaut. Kuipers ging twee keer de ruimte in voor de European Space Agency, in 2004 en in december 2011. 1 juli kwam hij terug. Tijdens zijn laatste missie voerde hij meer dan vijftig experimenten in het internationaal ruimtestation ISS uit.

Maar ook werkte Kuipers buiten de ruimte mee aan experimenten voor de ESA. Hij onderzocht onder andere het evenwichtsorgaan in staat van gewichtloosheid en deed onderzoeken voor de wetenschap, onderwijs en techonologie in de (micro)biologie, geneeskunde, natuurkunde en aardobservatie.

Kuipers krijgt zijn eredoctoraat uitgereikt op 8 januari 2013 tijdens de Dies Natalis - de verjaardag - van de universiteit.

Het eredoctoraat is voor uitzonderlijke prestaties

Een eredoctoraat is een doctoraat dat door universiteiten wordt verleend voor een uitzonderlijke prestatie in de wetenschap, zonder dat er een proefschrift over is geschreven. Maatschappelijke prestaties, zoals het levendig maken van de wetenschap, verdienen dit doctoraat ook. Eerder dit jaar kregen bekenden als Joop van den Ende en Rem Koolhaas ook eredoctoraten aan Nederlandse universiteiten.