Agenda Theater

None

Circus Kribbe

De nieuwe voorstelling van Freek de Jonge heet Circus Kribbe en wordt betiteld als „een kerstvertelling”. Iets stichtelijks zit er dan ook wel in. Maar bovenal legt De Jonge een duizelingwekkend parcours af waarin het ene verhaal over het andere duikelt, terwijl het derde verhaal even in de wacht staat, maar al snel weer tevoorschijn komt. Met meesterhand creëert hij de suggestie van samenhang tussen een halfware historie van het circus, ontmoetingen met zijn hoogbejaarde moeder en zijn nieuwsgierige kleinzoon, een vakantie met zijn vader en veel meer. Met het circus in de sfeerbepalende hoofdrol. En een clowns-optreden als hilarisch hoogtepunt.

Inl: www.mojotheater.nl

Hij gelooft in mij

Hij heeft het Jordaan-vibrato, de schommelpas, de ontwapenende oogopslag, het scheve hoofd als hij zingt, het hulpbehoevende in zijn blik, de kinderlijke koppigheid – hij heeft het allemaal. Martijn Fischer is in de hoofdrol van Hij gelooft in mij, de musical over volkszanger André Hazes, één en al geloofwaardigheid. En zo respectvol als Fischer zijn rol speelt, is ook de musical zelf. Van een makkelijke Hazes-sing along is geen sprake. De liedjes zijn fraai verdeeld over de personages en vormen één geheel met de handeling. In de genuanceerde regie van Ruut Weissman is hier meeslepend muziektheater gemaakt.

Inl: www.musicals.nl

Macbeth

Voor even terug in Amsterdam: De Macbeth van Johan Simons bij Toneelgroep Amsterdam. Simons maakte een Macbeth, gebald als een vuist. Hij ontleedt en ontvelt dit koningsdrama tot de bloederige kern. Fedja van Huêt levert in de titelrol een olympische prestatie. Twee uur lang speelt hij op de toppen van zijn fysieke kunnen: de rug gekromd, de schouders hoog, het hoofd in de nek teruggetrokken. Met angstige verwondering bezien zijn ogen de daden die zijn lichaam begaat. Hij schmiert, gesticuleert en marcheert over toneel, of danst om zijn slachtoffers als kolonel Kurtz uit Apocalypse Now. Een verbluffende krachttoer.

Inl: www.tga.nl

Cloaca

Maria Goos’ Cloaca was in 2002 een uniek Nederlands toneelsucces, uitgevoerd door de beste acteurs van dat moment: Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok en Jaap Spijkers. Hun rollen werden speciaal voor hen geschreven. Maar ook zonder die extra’s blijft Cloaca fier overeind. Na zo’n twintig minuten heeft deze nieuwe versie de schaduw van zijn voorganger afgeschud. Dan blijft een ijzersterke komedie over, vol maatschappijkritisch venijn, waarin de slimme, trefzekere zinnetjes over elkaar buitelen.

Inl: hummelinckstuurman.nl

Mightysociety10

In een hotelbar in Surabaya ensceneert Eric de Vroedt een ontmoeting tussen een vader en zijn van hem vervreemde zoon. De vader is stervende, maar klampt zich vast aan het leven en zijn veertig jaar jongere, Aziatische vriendin. De Vroedt werkt met veelzeggende, mooi uitgebalanceerde tegenstellingen. In de droomachtig gespeelde eindscène komen vader, moeder en zoon samen.

Inl: www.mightysociety.nl