Agenda Diversen

EinrÊisherran, 1949..Svavar Gunason.135x161 cm. OlÌa · striga...Eigandi: Listasafn ASÕ
EinrÊisherran, 1949..Svavar Gunason.135x161 cm. OlÌa · striga...Eigandi: Listasafn ASÕ

Vrijheid van religie

Als rapporteur van de VN reist Heiner Bielefeldt de hele wereld af. Hij spreekt met bestuurders, kerkleiders, vakbondsleiders en vertegenwoordigers van minderheden. Vooral in de moslimwereld staat die vrijheid onder grote druk, maar ook in het Westen zijn er problemen in landen waar de overheid geen geduld heeft met de gevoeligheden van religieuze minderheden. In een lezing belicht hij de verhouding tussen de vrijheid van godsdienst en de mensenrechten. Ronald Tinnevelt, filosoof en bestuurskundige, gaat na de lezing met Bielefeldt in gesprek.

29 nov, 20.00 - 22.00 uur. Collegezalencomplex, Nijmegen. Inl: www.ru.nl

De preek van de leek

„Vroeger waren dominees opiniemakers, die rol is nu overgenomen door columnisten, cabaretiers, schrijvers, journalisten, politici en wetenschappers. Zij ontmaskeren, houden de boel bij elkaar en zeggen hoe het zit.” Dat vindt stadspredikant Abeltje Hoogenkamp, verbonden aan de Protestantse Kerk Amsterdam. Ze vraagt mensen met ‘bewezen preekpotentie’ een kansel in een kerk te beklimmen. Niet om een lezing te houden, maar om voor één keer de beproefde vorm van een kerkdienst te volgen. Op 25 november is kunstenares Tinkebell aan de beurt.

25 nov, Singelkerk, Amsterdam. Inl: www.preekvandeleek.nl

Svavar Gudnason

Het werk van de IJslandse Cobra kunstenaar Svavar Gudnason is te zien in een solotentoonstelling in het Cobra Museum. Olafur Ingi Jonsson, van het Nationaal Museum van IJsland, is specialist op het gebied van Gudnason. Hij bespreekt in een lezing de verwantschap tussen het Gudnasons werk en het IJslandse landschap, de jeugd van de jonge kunstenaar in een harde agrarische omgeving en de kunstscène in IJsland. Kunsthistorica Ineke Slootweg plaatst het werk in de context van de moderne kunst in de jaren veertig en vijftig en vertelt over de vriendschappen die hij onderhield met Deense kunstenaars met wie hij toetrad tot de Cobra beweging.

25 nov, 14.30 -15.30 uur. Cobra Museum Amstelveen. Inl: www.cobra-museum.nl

Schrijvers en historici

Op zondagmiddag organiseert Museum De Lakenhal een nieuwe editie van de ‘Leidse Salon’. Gasten uit de werelden van kunst, wetenschap en politiek gaan het gesprek aan met tafelheer Onno Blom. Dit maal te gast zijn schrijver Arthur Japin, professor Eveline Crone en historicus drs. Freek Lugt.

25 nov, 15.00 uur. Inl: lakenhal.nl