Agenda beeldende kunst

Jurgen Bey Indigo (vitrine ontwerp) 1999-1999 Collectie Centraal Museum, Utrecht; schenking 2002 Image & copyrights CMU/ Rien Bazen
Jurgen Bey Indigo (vitrine ontwerp) 1999-1999 Collectie Centraal Museum, Utrecht; schenking 2002 Image & copyrights CMU/ Rien Bazen

Tekeningen

Het Bonnefantenmuseum toont een selectie van Italiaanse en Franse tekeningen uit zestiende tot achttiende eeuw uit de collectie van de Koninklijke Musea in België. De tentoonstelling Disegno & Couleur laat het publiek kennismaken met werken van kunstenaars die werkten in toenmalige kunstcentra zoals Florence, Rome, en Parijs, onder wie Federico Zuccaro, Giovanni Lorenzo Bernini, Giovanni Domenico Tiepolo, en Antoine Watteau. De tekeningen laten een breed overzicht aan technieken, onderwerpen en functies zien. Daarnaast illustreren ze hoe de tekening gaandeweg haar dienende functie verloor en een autonome beeldende kunstuiting werd.

27 nov t/m 17 feb. Bonnefanten Museum Maastricht. Inl: www.bonnefanten.nl

Kunst en muziek

De tentoonstelling Deep Cuts gaat nader in op muziek als een vorm van cultuur (of tegencultuur) die is verbonden aan verschillende moderniseringsprocessen. Deep Cuts toont een selectie film- en installatiewerken van kunstenaars die de relatie tussen geluid, taal en materie onderzoeken. De werken putten uit verschillende muzikale stromingen, waaronder folk, hiphop, elektronische muziek en religieuze liederen.

24 nov t/m 17 feb. Marres, Maastricht. Inl: www.marres.org

Spijkerbroeken

Hij bepaalt het straatbeeld en is in vrijwel ieders kledingkast te vinden: de blue jeans. De spijkerbroek bestaat al bijna 150 jaar en de stof gaat zelfs zo’n 350 jaar terug. In het Centraal Museum in Utrecht vindt een grote tentoonstelling plaats over deze unieke stof. Te zien zijn onder andere fragmenten van negentiende-eeuwse Levi’s uit de Amerikaanse mijnen, de raaminstallatie die Jurgen Bey in opdracht van Levi’s RED en Droog maakte, en ontwerpen van Chanel, Jean Paul Gaultier, Maison Martin Margiela en Yves Saint Laurent. In de werkplaats op zaal kunnen bezoekers zelf aan de slag met hun spijkerbroek.

23 nov t/m 10 maart. Centraal Museum Utrecht. Inl: www.centraalmuseum.nl