Acteurs grootste troef Alles is Familie - alle recensies op een rijtje

Carice van Houten en Benja Bruijning in Alles is Familie

Na vijf jaar is er eindelijk de opvolger van Alles is Liefde, de filmhit die maar liefst 1,3 miljoen bezoekers trok. Wordt Alles is familie, de nieuwste film van Joram Lürsen (regie) en Kim van Kooten (scenario) net zo’n groot succes? Vooral de cast van de romantische komedie krijgt lof van de recensenten.

Bij Alles is Liefde bewerkte schrijfster Kim van Kooten de Britse romantische komedie Love Actually. Van de kerstfilm die als voorbeeld diende maakte ze een sinterklaasfilm met steracteurs als Carice van Houten, Paul de Leeuw, Wendy van Dijk en Chantal Janzen. Met ongekend succes: het werd de best bezochte Nederlandse film sinds Flodder in Amerika.

Niet de liefde, maar familie staat centraal

Waar bij Alles is Liefde vijf verhalen door elkaar liepen, zijn het er in Alles is familie slechts twee. De film draait om de twee totaal verschillende broers Rutmer (Thijs Römer) en Charlie (Benja Bruijning) die samen voorbereidingen treffen voor het 40-jarige huwelijksfeest van hun ouders Jeanette (Martine Bijl) en Arend (Kees Hulst). Die gooien roet in het eten als zij aankondigen tijdelijk uit elkaar te gaan. Net als in Alles is Liefde speelt Carice van Houten een belangrijke rol als de vrouw van één van de twee broers.

Regisseur Joram Lürssen vertelde vanochtend in nrc.next waarom het onderwerp van de de film verlegd is van liefde (in Alles is Liefde) naar familie.

“Dat verschil is niet zo heel groot. Binnen die familie gaat het nog steeds om de liefdesperikelen van al de personages. Maar we wilden wel de onderlinge verhoudingen van de personages verleggen van min of meer toevallige passanten zoals in Alles is liefde, naar een gezin. Familiebanden zijn dramatischer. Zelfs als je breekt met familie en iemand nooit meer wilt zien, blijft die persoon toch op een bepaalde manier een rol spelen in je leven.”

Alles is familie is een stuk donkerder geworden dan Alles is Liefde. Lürssen zegt daarover in nrc.next:

“Bij Alles is liefde komt aan het einde alles toch nog goed, maar in het leven gaat dat natuurlijk niet zo. In deze film blijven sommige personages alleen achter. Wij vonden het mooi om niet alles rooskleurig te laten eindigen. De film gaat eigenlijk ook over plannen maken, hele slechte plannen, die vervolgens compleet mislukken. Dat heeft niet zo heel veel te maken met romantische komedie. Zo spelen we een beetje met genres en verwachtingen.”

NRC: ook deze film heeft alles in zich voor een nieuwe hit

De recensenten van NRC Handelsblad/nrc.next, de Volkskrant en Trouw zijn redelijk unaniem in hun oordeel over Alles is familie: zij geven de film drie sterren. Volgens filmjournalist André Waardenburg van NRC heeft Alles is familie ondanks zijn “buitensporige lengte van twee uur en een kwartier” alles in zich om weer een grote hit te worden. Volgens hem is de casting een troef van de film.

Toneelacteur Jacob Derwig duikt op naast Thijs Römer, comédienne Martine Bijl vormt een stel met Kees Hulst. De bijrollen verrassen: een gastoptreden van Willeke Alberti, een geestige cameo van Kees van Kooten als Canta-verkoper. Maar hoewel Alles is familie net als Alles is liefde een ensemblefilm is, draait het natuurlijk om Carice van Houten.

Het scenario van Kim van Kooten volgt vrij trouw de wetten van de moderne romantische komedie, schrijft Waardenburg.

Zo is het personage Charlie de bijna verplichte ‘manchild’ en worden twee homoseksuele personages opgevoerd die traditiegetrouw aan de periferie van de handeling staan. Het personage Winnie (Carice van Houten) roept op een gegeven moment “dit is een klucht” – wat tot dan grotendeels opgaat voor Alles is familie. Maar net als je denkt dat het personage van Rutmer, met zijn onvermogen diepere emoties aan te boren, de perfecte metafoor is voor deze film, komt Van Kooten alsnog op de proppen met een paar scènes die ontroeren.

de Volkskrant: van sprookje naar vileine klucht

Volgens filmjournalist Bor Beekman van de Volkskrant is Alles familie minder strak gelijnd dan Alles is Liefde.

Was de rondom het Sinterklaasfeest gestructureerde komedie Alles is liefde een sprookje, dan is Alles is familie eerder een klucht. Iets wat Van Houtens personage Winnie in de film letterlijk constateert als ze wordt geconfronteerd met de wonderlijke loop der dingen. De mazen in het scenario zijn wat grover, maar bieden alle ruimte voor Van Kootens scherpe (en vaak vileine) gevoel voor humor. De grote emoties, bewaard voor het slot, voelen niet helemaal verdiend, maar dat hindert niet: juist de knulligheid is amusant.

Net als Waardenburg in NRC is Beekman positief over de acteurs in Alles is familie. Hij schrijft dat de film een “meer contrastrijke combinatie van speelstijlen” heeft dan Alles is Liefde.

Van Houten en Römer zijn voortdurend grappig, op het groteske af, Derwig en Bruijning meer ingetogen. Vooral die laatste valt op: Bruijning, de minst bekende van de cast, acteert aangenaam nonchalant, leunend op een opgetrokken wenkbrauw of een halve zucht.

Lees hier de volledige recensie.

Trouw: acteurs fantastisch, film wel erg volgepropt

Ook filmjournalist Belinda de Graaf van Trouw is enthousiast over de acteurs in de film. Die noemt ze “stuk voor stuk fantastisch”.

Carice is in vorstelijke conditie, als een rasechte comédienne, sprekend in tegelwijsheden. Thijs Römer, Jacob Derwig en kleine ontdekking van de film Benja Bruijning (weifelend als Hugh Grant) lijken versmolten met hun teksten. Het hilarische gastrolletje van kees van Kooten als autoverkoper werd hem door dochterlief op het lijf geschreven.

Volgens De Graaf zit Alles is familie echter als mozaïekfilm wel erg volgepropt met “grapjes, invalletjes en verhaalllijntjes”.

Van zanger Gers Pardoel als suikerspinverkoper tot Georgina Verbaan als zwangere die plotseling uithaalt naar haar buurman, omdat die al de hele ochtend keihard door zijn neus zit te ademen. Leuke vondsten, maar in het razende tempo waarin ze worden opgediend gaan ze ook bijna kopje onder. Vlug nog een boodschap. Liefde is een werkwoord. We knopen het in onze oren.

Carice van Houten, Martine Bijl en Kim van Kooten bij De Wereld Draait Door over Alles is familie:

AD en Het Parool: Alles is Familie is beter dan Alles is Liefde

Algemeen Dagblad en Het Parool geven Alles is familie vier sterren en noemen de film zelfs beter dan Alles is Liefde. Zo schrijft het Algemeen Dagblad:

Humor en tragiek gaan in deze komedie hand in hand. In dat opzicht is Alles is familie een betere en meer geslaagde film dan zijn succesvolle voorganger. Van Kooten is nog meer een kei geworden in het schrijven van kernachtige dialogen. Aan het eind heeft de kijker deze gecompliceerde familie in het hart gesloten.

Recensent Mark Moorman van Het Parool vindt Alles is familie ook een betere film dan zijn voorganger.

Alles is familie is een betere film, op alle fronten, minder behaagziek - eerder schrijnend-geestig, als dat al een kwalificatie is. (…) Van Kooten verstaat de kunst om haar personages echt tot leven te brengen met gevatte, realistische dialogen. En de acteurs grijpen dat met beide handen aan. Dat Carice van Houten middelpunt van het feestgedruis is, verbaast niemand meer, maar dat Kees Hulst en Martine Bijl hun mooiste filmrollen spelen, is misschien wel de grootste verrassing van Alles is familie. (…) Je zou kunnen zeggen dat Alles is familie aan de lange kant is, dat uiteindelijk de ene emotionele climax op de andere wordt gestapeld, een beetje te veel van het goede misschien. Maar datzelfde zou je natuurlijk ook van een kerstdiner met je familie kunnen zeggen.

Lees hier de volledige recensie.

De Telegraaf: film die je nog een keer wil zien

Filmjournalist Annet de Jong van De Telegraaf, is nog het meest scheutig met het toekennen van ballen. Alles is familie krijgt er 4,5 van haar. Ook zij is vol lof over de cast.

Scenarioschrijfster Kim van Kooten vlecht de verschillende verhaallijnen mooi door elkaar. De oudjes op liefdespad zijn hartverwarmend en Martine Bijl en Willeke Alberti spelen net als de rest van de cast overtuigend. Grote ontdekking is de jonge acteur Benja Bruijning, die in de regie van Joram Lürsen de show steelt als de nonchalante en gemakzuchtige Charlie. Jacbo Derwig is aandoenlijk als dierenverzorger Dick, die zichzelf nog geen liefde gunt. Thijs Römer zet af en toe wel erg dik aan, maar die bravoure hoort ook bij zijn personage. Carice van Houten is opnieuw ijzersterk. (…) Het is een rijke, tragikomische film geworden, eentje die je meteen nog een keer wil zien, zo goed.