Aangifte tegen cardioloog ziekenhuis Spijkenisse

De afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse. Zo'n 130 patiënten van de afdeling moesten hun afspraak uitstellen of uitwijken naar een ander ziekenhuis, nadat de afdeling werd gesloten vorige week. Foto ANP / Arie Kievit
De afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse. Zo'n 130 patiënten van de afdeling moesten hun afspraak uitstellen of uitwijken naar een ander ziekenhuis, nadat de afdeling werd gesloten vorige week. Foto ANP / Arie Kievit De afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse. Zo'n 130 patiënten van de afdeling moesten hun afspraak uitstellen of uitwijken naar een ander ziekenhuis, nadat de afdeling werd gesloten vorige week. Foto ANP / Arie Kievit

Tegen een cardioloog en een internist van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is vandaag aangifte gedaan, meldt Novum. De aangifte is gedaan door nabestaanden van een 72-jarige man uit Spijkenisse, die begin dit jaar overleed doordat fouten zouden zijn gemaakt in zijn behandeling.

De dochter van de man heeft tegen RTV Rijnmond gezegd dat ze erkenning wil. De aangifte bevat verschillende aanklachten, waarvan de zwaarste poging tot doodslag is. De dochter stelt dat er ‘eigenlijk niets is dat genoegdoening geeft’. De familie zou eerder al gelijk hebben gekregen van het medisch tuchtcollege en het ziekenhuis zelf.

De dood van de man zou voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg aanleiding zijn geweest de afdeling cardiologie van het ziekenhuis in Spijkenisse te onderzoeken. De verpleegafdeling cardiologie werd vorige week gesloten, toen uit onderzoek bleek dat de sterftecijfers van de afdeling in 2010 hoger waren dan gemiddeld waren.

Achmea gestopt met onderhandelingen over zorginkoop

Eerder vanavond werd bekend dat de problemen op de afdeling voor zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea reden zijn de onderhandelingen met het ziekenhuis stop te zetten. De verzekeraar wil eerst van het ziekenhuis weten hoe het de problemen op deze afdeling gaat oplossen, voordat het verder gaat met besprekingen over de inkoop van zorg voor 2013-2014.

Een woordvoerder zegt tegen de NOS:

“We hadden natuurlijk kunnen zeggen: we kopen alleen de algemene zorg in en cardiologie niet, maar we willen eerst weten hoe de problemen zijn ontstaan en hoe ze worden opgelost.”

Ziekenhuis staat onder curatele

Het ziekenhuis staat sinds vorige week onder toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Vanmiddag bepaalde de inspectie op basis van een eerste onderzoek dat vier cardiologen van het ziekenhuis per direct al hun werkzaamheden moeten neerleggen. De schorsing duurt in ieder geval zeven dagen.

Vanmiddag bleek ook dat de cardiologen een eigen onderzoek gaat doen naar hun afdeling om de kritiek van de inspectie te weerleggen. Dat onderzoek willen ze over zes weken hebben afgerond.