Aanklager tribunaal boos over vrijspraak Gotovina

In een ongebruikelijk harde kanttekening bij het vonnis van het Joegoslaviëtribunaal heeft hoofdaanklager Serge Brammertz gisteren gezegd dat hij „teleurgesteld” is over de uitkomst van het hoger beroep in de zaak van de Kroatische generaal Ante Gotovina.

Het Hof van Appèl van het tribunaal sprak afgelopen vrijdag Gotovina vrij, terwijl hij in eerste instantie wegens oorlogsmisdaden was veroordeeld tot 24 jaar cel. Ook politiecommissaris Mladan Markac, eerder veroordeeld tot 18 jaar, werd vrijgesproken.

Door de vrijspraak voor Gotovina en Markac hebben Servische slachtoffers „het gevoel dat hun lijden niet wordt erkend”, schreef Brammertz. Hij wees erop dat twee van de vijf rechters tegen de vrijspraak waren.

In eerste instantie waren Gotovina en Markac schuldig bevonden aan de dood van honderden Servische Kroaten en de deportatie van tienduizenden mensen. Zij hadden in 1995 de Operatie Storm geleid, de verovering van de ‘republiek’ die Servische Kroaten hadden uitgeroepen in de regio Krajina.

Brammertz schreef in zijn verklaring dat de informatie waarop zijn aanklacht tegen Gotovina en Markac is gebaseerd, ter beschikking staat van de Kroatische justitie. Hij drong aan op een justitieel onderzoek in Kroatië naar de misdaden die zijn begaan in de Operatie Storm. Gezien de heldenontvangst die het tweetal vrijdag kreeg in Zagreb, zou zo’n onderzoek op grote maatschappelijke weerstand stuiten.

In een interview dinsdag met het Servische blad Blic had Brammertz’ voorganger Carla Del Ponte gezegd „geschokt” te zijn door de vrijspraak voor het tweetal. Zij was hoofdaanklager van 1999 tot 2007 en onder haar verantwoordelijkheid is de zaak tegen Gotovina opgezet.

„De geloofwaardigheid van het tribunaal staat ter discussie”, zei Del Ponte. „Ik ben ten diepste solidair met de Servische slachtoffers van hun misdaden, misdaden die wij volledig hebben bewezen.” (AFP, Reuters)

Het loont om misdadiger te zijn: pagina 18