23 doden bij zelfmoordaanslag op shi’ieten in Pakistan

Reddingswerkers op de plek van de aanslag. Foto Reuters/Sohail Shahzad

Een zelfmoordaanslag rond middernacht op een shi’itische processie in het Pakistaanse Rawalpindi heeft zeker 23 mensen gedood. Er vielen 62 gewonden, onder wie zes politieagenten en acht kinderen. De Talibaan hebben de verantwoordelijkheid opgeëist.

De aanslag was het werk van één zelfmoordterrorist, zo schrijft persbureau AP. De politie trachtte de man tegen te houden toen deze zich bij de optocht wilde aansluiten, maar hij rende de agenten voorbij en bracht zijn explosieven tot ontploffing. Ook had hij enkele handgranaten bij zich, die hij ook liet exploderen.

Volgens de politie heeft vooral de combinatie van granaten en explosieven geleid tot het grote aantal slachtoffers. Rawalpindi ligt vlak bij de hoofdstad Islamabad.

Eerder vanochtend werd een bomaanslag gepleegd op een shi’itische moskee in Karachi, in het zuiden van Pakistan. Hierbij vielen een dode en verscheidene gewonden.

De Pakistaanse Talibaan hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor beide aanslagen. Woordvoerder Ahsanullah Ahsan zei dat de soennitische Talibaan in een godsdienstoorlog met de shi’ieten zijn verwikkeld:

“De shi’ieten zijn godslasteraars. We zullen ze blijven aanvallen.”