Zonnig en mild

Twee jaar geleden ging de temperatuur eind november ineens ras onderuit en zaten we begin december voluit met vorst. Momenteel zijn er eerste signalen dat we volgende week ook een gestage temperatuursdaling mogen verwachten. Of dat zover zal gaan gaat dat we serieus onder nul duiken is nog de vraag. Wel neemt in de loop van volgende week de kans op winterse buien met hagel en natte sneeuw toe. Voorlopig is de lucht nog te mild voor dat soort perikelen.

Vanavond valt uit de bewolking wat miezerende regen, maar vannacht klaart het vanaf zee breed op. Bij een matige wind koelt het af naar 3 tot 6 graden.

Donderdag ziet er vervolgens zeer fraai uit. De zon schijnt uitbundig en de temperatuur stijgt naar een graad of 10. Vrijwel het hele Europese vasteland heeft het droog, dankzij de aanwezigheid van een hogedrukgebied. Alleen Ierland en Schotland zitten in de regen en die neerslag baant zich geleidelijk een weg oostwaarts.

Ergens in de loop van vrijdag zal de regen in Nederland arriveren. De ochtend verloopt nog droog, met vooral in de oostelijke helft nog wat zon. Vervolgens raakt het overal bewolkt met in de loop van de middag en avond vanaf zee enige regen.

Tijdens het weekeinde en begin volgende week komt ter hoogte van IJsland een lagedrukgebied tot ontwikkeling, dat naar de Noordzee schuift en in haar kielzog koude lucht meebrengt. Wellicht begint dan de winter echt.