Waarom heb ik het koud na een nacht slecht slapen?

Maite Wetters uit Amsterdam heeft het altijd koud als ze moe is na een nacht slecht slapen. Hoe komt dat?

Dat klopt, weet humaan bioloog Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universiteit Maastricht. „Wie slecht slaapt, geeft meer warmte af, gaat sneller rillen in de kou en voelt zich sneller koud. Dat is onderzocht.” Nu zijn die effecten nauwelijks te merken in ‘thermoneutrale’ omgevingen, zoals in een warm gestookt huis of op kantoor. „Je merkt het vooral in een koele omgeving.”

Waardoor het precies komt, weet Van Marken Lichtenbelt niet. Feit is dat de kerntemperatuur van mensen daalt tijdens de nacht. Dat regelt de biologische klok. Tegen de ochtend zijn mensen het koudst. Als ze wakker worden, warmen ze weer op. Misschien wordt die natuurlijke schommeling in lichaamswarmte verstoord door slecht slapen.

Zo snel gaat dat niet, merkt chronobioloog Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen op. „Je kunt de biologische klok niet bijstellen met één nachtje slecht slapen. Daar zijn weken voor nodig met een ander licht-donkerritme.”

Slaaponderzoeker Roy Raymann van Philips Research zegt dat er niet veel bekend is over kou na één brakke nacht. Wel wat er gebeurt na één of meerdere nachten zonder slaap. „Het lijkt erop dat verstoorde slaap leidt tot een andere afstelling van de thermostaat in het hoofd, de hypothalamus”, zegt hij. „Je wordt kouder en je hartslag gaat omlaag. Het lichaam trapt meer op de rem, wellicht om energie te besparen.”

Met een verminderde hartslag wordt je huid slechter doorbloed. „Bovendien laten je bloedvaten minder bloed door na korte of verstoorde slaap. Daardoor is je huid minder warm. Dat kun je voelen, want daar zitten de meeste warmtereceptoren.”

Vraag je ook eens af wat de reden is van het slechte slapen, voegt hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU Jaap Seidell toe. „Honger kan een reden zijn. Wie honger heeft, voelt zich kouwelijk. Je kunt je energie maar één keer uitgeven. Als je te weinig energie hebt, gaat het naar de hersenen, niet naar de verwarming van je lichaam.” 

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Carola Houtekamer