VVD-boycot Europese conferentie Paramaribo

De Nederlandse europarlementariërs Toine Manders (VVD) en Kartika Liotard (onafhankelijk) boycotten eind deze week een conferentie in Suriname van EU-parlementariërs en parlementariërs uit landen in Afrika, Caraïben en de Pacific (ACP). Ze protesteren tegen de aanwezigheid van de omstreden Surinaamse president Desi Bouterse.

Het Europarlement kreeg deze week uit Paramaribo te horen dat Bouterse morgen een voorvergadering opent, waarin alleen delegaties van ACP-landen bijeenkomen. Op de EU-ACP-bijeenkomst, vanaf zondag, verschijnt Bouterse echter niet, bevestigt een woordvoerder van het Europarlement. Daarmee lijkt Bouterse een stap terug te doen, want zulke conferenties worden traditioneel geopend door de regeringschef van het gastland. De EU-ACP-conferentie wordt geopend door de voorzitter van het Surinaamse parlement.

Volgens Manders is dit voorjaar afgesproken dat Bouterse helemaal niet zou komen. Manders: „Ik wil niet het decor vormen voor iemand met bloed aan de handen en een veroordeling wegens cocaïnehandel”.

Het Europarlement probeerde de ACP-landen eerder vergeefs te bewegen de conferentie te verplaatsen , uit protest tegen een amnestiewet voor verdachten (onder wie Bouterse) van de Decembermoorden in 1982. Europarlementariër Ria Oomen (CDA) gaat wel . „De afspraken gingen niet over het ACP-overleg, daar gaan wij niet over.” Zij zegt met de Surinaamse oppositie te gaan praten en deze „niet zomaar in de steek te laten”.