VS opgelucht over bestand Gaza - details staakt-het-vuren uitgelekt

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton kondigde het staakt-het-vuren vanavond in Kairo aan samen met haar Egyptische collega Mohammed Kamel Amr. Foto AFP / Khaled Desouki

De Verenigde Staten hebben Israël en Egypte gecomplimenteerd met hun inspanningen om een staakt-het-vuren in Gaza mogelijk te maken. Inmiddels zijn ook de details over het bestand tussen Israël en Hamas bekend.

In de tekst van het bestand, die integraal is gepubliceerd door persbureau AFP, staat een aantal afspraken:

  • Israël moet stoppen met het uitvoeren van luchtaanvallen in Gaza en mag ook niet langer gerichte acties uitvoeren tegen Palestijnse leiders.
  • Alle Palestijnse groeperingen in Gaza moeten stoppen met het afvuren van raketten op Israël.
  • Na een rustperiode van 24 uur beginnen onderhandelingen over het openen van de grensovergangen tussen Gaza en Israël om vrijere beweging van goederen en mensen mogelijk te maken.

Over veel meer dan het staken van de vijandigheden zijn Israël en Hamas het dus nog niet eens, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants. Ze vraagt zich af in hoeverre Israël wil meegaan in het geven van meer bewegingsvrijheid aan de inwoners van Gaza. Israël heeft ook nog zo z’n eisen, zegt Roelants:

“De Israëli’s eisen dat er een einde komt aan de wapensmokkel naar Gaza. Dat bleek vier jaar geleden, bij het vorige staakt-het-vuren, nauwelijks te handhaven. Veel wapensmokkel gaat via de Sinaï, dat door de opstand in Egypte een vrijhaven voor terroristen en criminelen is geworden. Gezag is daar lastig af te dwingen.”

Roelants denkt dat het “ondoenlijk” is een werkelijk duurzaam staakt-het-vuren te bewerkstelligen. “In Gaza hebben we niet alleen te maken met Hamas, maar ook met kleinere groeperingen die hun eigen overwegingen hebben. Eerdere staakt-het-vurens beloven wat dat betreft niet veel goeds.”

Obama complimenteert Netanyahu en Morsi

Het sluiten van het akkoord over een staakt-het-vuren werd eerder vanavond bekend gemaakt door de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken en zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton. De Israëlische premier Netanyahu benadrukte dat de Israëlische regering alles zal blijven doen om de veiligheid van Israëlische burgers te waarborgen.

Obama belde vanavond met Netanyahu om hem te bedanken voor het akkoord gaan met het Egyptische voorstel voor een bestand. De Amerikaanse president hoopt dat het bestand de aanzet kan zijn voor een “duurzame oplossing” van het Israëlisch-Palestijns conflict. Obama zegde Netanyahu toe dat de VS geld vrij zullen maken voor het verbeteren van het Israëlische luchtafweergeschut.

De president belde ook met Morsi en prees het bemiddelingswerk van de Egyptische president. Clinton zei eerder vanavond ook al dat Morsi “leiderschap” had getoond.

Timmermans: belangrijk dat bestand wordt nageleefd

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) verwelkomde het bestand vanavond als “goed nieuws”. “Het is belangrijk dat het bestand wordt nageleefd”, aldus Timmermans. Hij vindt het belangrijk dat Israël en de Palestijnen nu terugkeren naar de onderhandelingstafel om over een tweestatenoplossing te praten.

EU-president Herman van Rompuy en de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague reageerden vanavond eveneens verheugd op het nieuws over het staakt-het-vuren:

Twitter avatar WilliamJHague William Hague I welcome #Gaza ceasefire. Challenge now is to make it stick, build on it, and restart negotiations on two state solution urgently
Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy @euHvR @BarrosoEU welcome wholeheartedly Gaza ceasefire. Crucial to ensure implementation & prevent restart of violence http://t.co/okT8H4la
    • Pim van den Dool