Vroege Vogels boos op DWDD na maken van houtsnipgerecht

De houtsnip verwerkt in een gerecht gisteravond door topkok Robert Kranenborg. De topkok vertelde de beschermde vogel eerder ook al eens in de buik van een ree te hebben gesmokkeld naar Nederland. Foto printscreen
De houtsnip verwerkt in een gerecht gisteravond door topkok Robert Kranenborg. De topkok vertelde de beschermde vogel eerder ook al eens in de buik van een ree te hebben gesmokkeld naar Nederland. Foto printscreen De houtsnip verwerkt in een gerecht gisteravond door topkok Robert Kranenborg. De topkok vertelde de beschermde vogel eerder ook al eens in de buik van een ree te hebben gesmokkeld naar Nederland. Foto printscreen

De Wereld Draait Door heeft het nog maar net bijgelegd met het KRO-programma Boer zoekt vrouw, of de talkshow heeft het nu weer aan de stok met de redactie van het VARA-programma Vroege Vogels. De redactie is boos over de uitzending van gisteravond waarin een houtsnip werd klaargemaakt.

Topkok Robert Kranenborg schuift zo nu en dan in de studio van DWDD aan om een klassiekers uit de haute cuisine te bereiden, die vergeten zijn of nergens meer in Nederland op de kaart staan. Gisteravond bereidden hij en Philippe Vanheule het traditionele Franse gerecht bécasse à la presse, waarin de houtsnip het hoofdbestanddeel is. Tafeldame Claudia de Breij, vegetariër, zat met grote ogen te kijken hoe Matthijs van Nieuwkerk de hersens uit de kop zoog, een delicatesse natuurlijk volgens Kranenborg. De Breij: “Je weet dat je nu een snavel in je mond hebt?”

Zat De Breij al tijdens de kooksessie in de studio met weerzin te kijken, de eindredactie van Vroege Vogels is er helemaal niet over te spreken.

Twitter avatar VroegeVogels Vroege Vogels Verbaasd, verontrust en verontwaardigd: onze reactie op het bereiden van #houtsnip in @dwdd http://t.co/TBrvue48

De houtsnip, een vogel uit de familie van snipachtigen, is namelijk sinds 2002 een beschermde vogel waarop in Nederland niet mag worden gejaagd.

Vroege Vogels: Kranenborg verspreidt lof

Eindredacteuren Joost Huijsing en Roland Postma in een verklaring op de site:

“De koks zetten in het programma aan tot illegale actie door te beweren dat “jagers die een eigen jachtterrein hebben erop mogen schieten”. Ook vertelde Robert Kranenborg dat hij zo’n vogel wel eens illegaal had bereid. Dit alles zonder dat er weerwoord kwam. Vroege Vogels is daar erg ongelukkig over, net als de vele mensen die er naar ons of elders hun woede over uitspreken.”

Huijsing legt desgevraagd aan de telefoon uit dat wat Kranenborg zei onzin is, en dat de vogel ook op een eigen jachtterrein niet mag worden bejaagd. De redactie van Vroege Vogels kreeg volgens de eindredacteur zoveel reacties van ontstelde mensen dat het programma er daarom ook “afschuw” over wilde uitspreken.

“Wij willen duidelijk maken dat er verschillende meningen zijn binnen de VARA en verschillende ideeën hierover.”

Verontwaardigde reacties op Twitter

Ook op Twitter waren er vandaag verontwaardigde reacties over de uitzending.

Twitter avatar mariannethieme Marianne Thieme Kijk, de mannetjes hebben een houtsnip geschoten, kunnen zo door naar #DWDD http://t.co/X0a4SzxH
Twitter avatar andrevanes André van Es Wees verschillig: eet houtsnip #dwdd #vara misselijkmakende tv @claudiadebreij (volgende keer weglopen s.v.p.) http://t.co/yWQkM3Te
Twitter avatar roosvonk roos vonk Veel boosheid over eten v beschermde #houtsnip in @dwdd. Kranenborg c.s. weten nog niet dat échte kookkunst duurzaam en diervriendelijk is.

Jean-Pierre Geelen, tv-recensent van de Volkskrant schreef in de krant vandaag een puntig stukje over het gebeuren.

Twitter avatar jpgeelen Jean-Pierre Geelen ‘Kijk, daar heb je het maagje’. #Houtsnip Volgende week graag de versgeperste varkenskop van Kranenborg zelf. Nu #Earthflight. #DWDD

Onze eigen tv-recensent vraagt zich in zijn rubriek vandaag af:

“Zijn wij nog wel trots op onze positie bovenaan de voedselketen en de bijbehorende jagersbeschaving?”

VARA: excuses

De VARA biedt in een reactie excuses aan “indien u desondanks aanstoot heeft gegeven aan de wijze waarop dat in beeld is gebracht”.

“Kranenborg en Vanheule wilden zo eerlijk mogelijk laten zien hoe het gerecht gemaakt wordt en de houtsnip is nu eenmaal onderdeel van het gerecht. De redactie van “De wereld draait door” heeft in de afweging meegenomen dat het niet tonen van het bereiden van het gerecht hypocriet zou zijn. Voor gehakt bijvoorbeeld moet een koe ook worden geslacht.”

DWDD lag eerder in de clinch met de KRO over Boer Zoekt Vrouw omdat de talkshow zonder toestemming beelden had uitgezonden van programma, waarop presentatoren als Yvon Jaspers en Arie Boomsma niet meer wilden aanschuiven als gast. Daarop persifleerden cabaretiers de boeren. Benieuwd hoe Sanne Wallis als houtsnip is….