VN sanctioneren Congolese rebellen, maar noemt steun Rwanda niet

Congolese rebellen, volgens omvangrijke rapporten gesteund door Rwanda, bewaken een straat in Goma, in het oosten van het land. Gisteren namen ze de stad over.
Congolese rebellen, volgens omvangrijke rapporten gesteund door Rwanda, bewaken een straat in Goma, in het oosten van het land. Gisteren namen ze de stad over. Foto Reuters / James Akena

Unaniem stemde de VN-Veiligheidsraad vannacht voor sancties voor de M23-rebellen die de oost-Congolese stad Goma ingenomen hebben. In de resolutie ontbreken echter de namen van Rwanda en Oeganda, landen die de rebellenbeweging zouden steunen.

De Veiligheidsraad eist dat de M23-rebellen zich terugtrekken uit Goma en dat ze hun wapens neerleggen. De sancties bestaan uit een reisverbod en bevriezing van banktegoeden, zo meldt persbureau AP.

‘Reis ter bevrijding Congo is begonnen’

Het ziet er echter niet naar uit dat de rebellen gehoor zullen geven aan de eis van de VN. Vandaag maakten ze bekend plannen te hebben om meerdere steden in beslag te nemen. M23 wil Congo naar eigen zeggen “bevrijden” door de steden Bukavu en Kinshasa ook te veroveren. Woordvoerder van de rebellen, Vianney Kazarama riep tegen een menigte van duizend mensen in Goma:

“De reis om Congo te bevrijden is nu van start gegaan. We gaan eerst naar Bukavu en trekken daarna door naar Kinshasa.”

De presidenten van zowel Congo, Joseph Kabila, als Rwanda, Paul Kagame, komen vandaag bij elkaar om de situatie in het door geweld geteisterde gebied te bespreken. De leiders voerden gisteren urenlang gesprekken met de Oegandese leider Yoweri Museveni, die de functie van bemiddelaar op zich heeft genomen.

Rebellen vallen Goma binnen, VN-militairen doen niets

De rebellen namen de stad gisteren in. Ze konden dat doen zonder weerstand van het Congolese regeringsleger. Ook de vredesmilitairen van de VN die er gelegerd zijn, kwamen niet in actie. Zo’n 50.000 mensen zijn de afgelopen dagen uit het gebied gevlucht. De val van Goma zal volgens de VN leiden tot een humanitaire ramp.

NOS-video: hoe de rebellen de stad binnenvielen en de VN niets deed

Steun van Rwanda en Oeganda wordt niet genoemd

M23, de Beweging van 23 maart, is een rebellengroep die zich in het oosten van Congo ophoudt. De conflicten die daar ontstaan zorgen voor grote vluchtelingenstromen. Volgens omvangrijke rapporten ontvangt M23 steun van Rwanda en Oeganda. Die landen worden echter niet genoemd in de VN-resolutie die vannacht tot stand kwam.

M23 eist onderhandelingen met de Congolese regering, die president Joseph Kabila afwijst. Maar achter de schermen hebben er de afgelopen weken wel indirecte besprekingen plaatsgehad, met Oeganda als bemiddelaar. Probleem bij deze besprekingen is wat M23 precies voorstaat. De beweging heeft sinds april grote gebiedsdelen veroverd, zette een eigen regering op en stelt politieke eisen over democratisering van Congo.

In beeld: De gewelddadige opmars van M23-rebellen in Congo