Verdwijning van het Twinkies-cakeje zorgt voor paniek in de VS

(FILES)A view of a box of 10 Hostess Twinkies is seen in this photo taken January 11, 2012. Hostess Brands, the baker of Twinkie cakes and other iconic American foods announced November 16, 2012 that it is going out of business, closing plants, laying off its 18,500 workers and putting its brands up for sale. The Irving, Texas, company said a nationwide worker strike crippled its ability to make and deliver its products. Its brands also include Ding Dongs, Ho Ho's and Dolly Madison. AFP Photo/Paul J. Richards
(FILES)A view of a box of 10 Hostess Twinkies is seen in this photo taken January 11, 2012. Hostess Brands, the baker of Twinkie cakes and other iconic American foods announced November 16, 2012 that it is going out of business, closing plants, laying off its 18,500 workers and putting its brands up for sale. The Irving, Texas, company said a nationwide worker strike crippled its ability to make and deliver its products. Its brands also include Ding Dongs, Ho Ho's and Dolly Madison. AFP Photo/Paul J. Richards

Een sponzig cakeje met onbestemde crèmevulling zorgt voor ophef in de Verenigde Staten. Vrijdag werd bekend dat de Twinkies gaan verdwijnen. Hostess Brands Inc., de maker van onder andere deze cakejes, zou failliet gaan na conflicten met de vakbonden. Sinds de bekendmaking brak een landelijke nostalgiewaanzin uit.

In een ‘grafrede’ schreef The Washington Post een dag later:

“Twinkies, the unpretentious, freakishly versatile and seemingly indestructible snack pastry dubbed ‘the cream puff of the proletariat,’ died Friday of complications from economic reality.”

Een Amerikaans symbool

Hostess heeft al langer last van schulden, managementproblemen, stijgende arbeidskosten en de veranderende smaak van Amerikanen. Toch hechten veel Amerikanen blijkbaar nog grote waarde aan de Twinkie. Niet zozeer omdat 18.500 mensen straks zonder baan zitten, maar omdat de Twinkie volgens hen erg belangrijk is. Ladingen fans stroomden naar de winkels om de laatste Twinkies te bemachtigen en het cakeje is ondertussen uitgeroepen tot Amerikaans symbool.

Een blije inkoper staat in de rij met een lading Twinkies op 16 november na de aankondiging dat de maker failliet gaat. Foto AP / Kera WilliamsEen blije inkoper staat in de rij met een lading Twinkies op 16 november na de aankondiging dat de maker failliet gaat. Foto AP / Kera Williams

Twinkies bestaan al sinds 1930. Twinkies overleefden de Grote Depressie, vele oorlogen, waren sinds de Tweede Wereldoorlog de lunchsnack van kinderen, en volgens een urban legend zouden ze post-apocalyptisch houdbaar zijn. De cakes zouden namelijk zo chemisch zijn dat ze honderden jaren mee zouden kunnen gaan. Zelfs in de tekenfilm WALL-E uit 2008 is een Twinkie te zien. 700 jaar nadat de aarde onbewoonbaar is geraakt, geniet een kakkerlak daar nog van het nog onbedorven hapje.

En ook in andere films komen Twinkies voor:

Er is zelfs een juridische verdedigingsvorm naar de cake genoemd. De Twinkie defence komt voort uit een zaak in 1979 in San Fransisco. De verdediging van Dan White, die aangeklaagd werd voor moord, claimde dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was omdat hij depressief was door te veel junk food. Sindsdien is het een kleinerende term voor een verdediging waarin een vreemde factor wordt aangedragen voor toerekeningsvatbaarheid.

Twinkies is boegbeeld van de junk food-industrie

Ondertussen worden Twinkies op eBay aangeboden voor 5 miljoen dollar, maar kritiek is er ook. Niet voor niets denkt men dat Twinkies eeuwig houdbaar zijn. Ze zijn boegbeeld van de chemische junk food-industrie.

Die reputatie leidde ook tot de ondergang van het cakeje. Het wordt geproduceerd met extreem goedkope ingrediënten, met veel suiker en vet, en chemische kleuren en geuren. Of je er moorden van gaat plegen is onduidelijk, maar het verleidt in ieder geval veel kinderen en anderen tot ongezond eten. Consumenten willen echter steeds liever gezond en natuurlijk eten, waardoor het steeds moeilijker werd Twinkies te verkopen.

Gezondheidsfreaks dachten nu dus hun zorgen te kunnen sussen, maar het laatste nieuws zal dat verpesten. Maandag werd bekend dat de rechtbank had geoordeeld dat Hostess en de vakbonden nog verder moeten onderhandelen voor een definitief failliet mag worden uitgesproken. En zelfs als het failliet gaat, hebben verschillende kopers zich al gemeld.

De fans kunnen hun hart dus waarschijnlijk weer gerust ophalen:

    • Anouk van Kampen