Uitgelicht

Film

The Switch (Josh Gordon en Will Speck, 2010, VS). Als komedie aangekondigde, maar behoorlijk serieuze film over de 40-jarige alleenstaande Kassie (Jennifer Aniston) voor wie de tijd dringt. Daarom besluit ze tot kunstmatige inseminatie. Waarna er iets misgaat met het potje sperma en zij blijft denken dat zaaddonor Roland de vader van haar zoontje is. De film draait om haar beste vriend Wally (Jason Bateman), een licht autistische nerd. Hij spreekt de voice-over, blikt terug op zijn leven en het moment dat hij het spermapotje van Roland (Patrick Wilson) omgooit en dat in arren moede vult met eigen zaad. Moet hij de wisseltruc opbiechten? RTL5, 20.30-22.35u.

Antichrist (Lars von Trier, 2009, DK/F/D). Vreemde en intense film van de Deense meester Von Trier. Een stel (Willem Dafoe en Charlotte Gainsbourg) bedrijft de liefde. In een andere kamer klimt hun zoontje Nick ongemerkt uit zijn bedje, gaat voor het open raam staan en tuimelt de sneeuwnacht in. Dood. Tussen de al te brute, ontremde ontknoping en de kitscherige opening zit een prachtige film over rouw, verdriet en zwaar psychisch lijden. Arte, 23.05-00.50u.

Informatief

Höhenflüge. Ieder jaar doen Phil en Allie Dunnington mee aan de winterse ballonfestivals in het Oostenrijkse Tannheim en het Zwitserse Château d’Oex, waar ballonnen in allerlei vormen en kleuren (Obélix! Een heks!) aan deelnemen. Januari is een ideale maand om boven (en naast) de Alpen te vliegen, vanwege het hogedrukgebied dat daar dan vaak heerst.Arte, 19.30-20.15u.

Métronome. Laatste twee delen van serie over de geschiedenis van Frankrijk aan de hand van de namen van Parijse metrostations. TV5, 21.00-22.45u.

Cinema Jenin. Als de Duitse documentairemaker Marcus Vetter in 2007 naar het Palestijnse Jenin komt voor een verhaal over Ismaël, wiens zoon werd neergeschoten door een Israëlische scherpschutter, komt hij erachter dat Jenin ooit een populaire bioscoop had. Hij vat met Ismaël en enkele stadsgenoten het idee op om de oude bioscoop te renoveren. Het wordt een moeizaam project, waarbij Vetter stuit op ingewikkelde culturele verhoudingen en sentimenten. Ned.2, 22.55-00.32u.

Amusement

The Hour. Aflevering van dramaserie die zich afspeelt op de redactie van een Brits tv-nieuwsprogramma in de jaren vijftig. Hector wordt gearresteerd voor het mishandelen van Kiki Delaine, zangeres in nachtclub El Paradis. Met Dominic West (Hector), Ben Whishaw (Freddie) en Romola Garai (Bel). BBC 2, 22.00-23.00u.

Sport

Champions League: Ajax-Borussia Dortmund. Vanaf 20.45u een verslag van de wedstrijd. Ned.3, 20.15-23.35u.