UBS-bankier krijgt zeven jaar cel

Former UBS banker Kweku Adoboli, who is accused of losing 2.3 billion USD (1.78 billion euros) through fraudulent deals at the bank's London offices, arrives at Southwark Crown Court in London on November 20, 2012 during his trial. The jury in the trial of Adoboli, 32, who stands accused of committing Britain's biggest ever fraud, retired on November 14 to consider their verdict. AFP PHOTO / ANDREW COWIE AFP

Kweku Adoboli is schuldig bevonden aan de grootste bankfraude in de Britse geschiedenis.

Londen. Kweku Adoboli, bankier bij de bank UBS, is gisteren door een Britse rechter veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Eerder op de dag had de jury de 32-jarige Ghanees schuldig bevonden aan fraude met een verlies van 2,3 miljard dollar (1,8 miljard euro) tot gevolg. Het gaat om de grootste bankfraude in de Britse geschiedenis.

Adoboli werkte voor de Delta One-desk van de Zwitserse bank en belegde via beursgenoteerde indexfondsen in aandelen, obligaties en grondstoffen. Hij werd vorig jaar september gearresteerd nadat hij in een e-mail aan zijn bazen opbiechtte dat hij er sinds 2008 een alternatief boekhoudsysteem op na had gehouden, als buffer voor eventuele verliezen. In de zomer van 2011 was deze zogenoemde ‘paraplu’ echter niet groot genoeg om het verlies te compenseren.

De jury vond dat hij UBS door die ‘paraplu’ bewust risico had laten lopen. Op één dag in augustus had hij bijvoorbeeld voor 12 miljard dollar aan transacties lopen, terwijl de daglimiet voor hem en zijn drie collega’s 100 miljoen was.

De jury achtte niet bewezen dat Adoboli zijn boekhoudsysteem opzette om er zelf beter van te worden.

De verdediging had proberen aan te tonen dat Adoboli’s collega’s op de hoogte waren van de ‘paraplu’. Ook zou UBS grote risico’s hebben aangemoedigd en handelaren onder druk hebben gezet.

Openbaar aanklager Sasha Wass schilderde Adoboli tijdens de elf weken durende rechtszaak af als een gokker. De Crown Prosecution Service toonde zich gisteren tevreden met het vonnis: „Achter al het financiële jargon was de vraag voor de jury of Kweku Adoboli oneerlijk had gehandeld. Dat was zo, hij overtrad de regels, verhulde dat en loog. In iedere bedrijfscontext is dat gewoon fraude.”

In de nasleep van Adoboli’s arrestatie stapte UBS-topman Oswald Grübel op en werd een aantal andere bankiers ontslagen. NRC