Tweederde regiomedia schrijft over

Het nieuwsaanbod in de regio is gegroeid, maar dat betekent niet dat mensen een gevarieerder aanbod krijgen voorgeschoteld. Tweederde van de regionale media komt niet met eigen nieuws, maar lift mee op andere media of schrijft die over. Dat blijkt uit onderzoek dat het Stimuleringsfonds voor de Pers gisteren heeft gepresenteerd.

Mensen beschikken per gemeente gemiddeld over 29 nieuwsmedia, offline (kranten, radio, tv) en online. Gemiddeld brengen tien van die media eigen nieuws. De andere media, zoals nieuwssites, nemen het nieuws een-op-een over van bestaande media. Het aantal online media per gemeente is de afgelopen twee jaar met 44 procent gestegen. In 2010 waren er nog dertien nieuwssites per gemeente, inmiddels zijn dat er negentien. Zeven maken eigen nieuws.

„Het is goed te zien dat de toegang tot nieuws door internet is vergroot”, zegt René van Zanten, directeur van het Stimuleringsfonds voor de Pers. „Alleen de inhoud van dat nieuws bestaat uit veelal dezelfde content, waardoor de pluriformiteit onder druk staat.” (Novum)