Tien gemeenten naar de stembus - VVD vreest slechte resultaten

De zogeheten herindelingsverkiezingen zijn nodig omdat de tien gemeenten op 1 januari opgaan in nieuwe, grotere gemeenten. Foto ANP / Robin Utrecht

Het zijn de eerste verkiezingen sinds die voor de Tweede Kamer van september. Vandaag gaan inwoners van tien gemeenten naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Hoe zal de VVD het doen na de moeizame start van Rutte II?

De zogeheten herindelingsverkiezingen zijn nodig omdat de tien gemeenten op 1 januari opgaan in nieuwe, grotere gemeenten. Het gaat om de Zuid-Hollandse gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland, die samen de gemeente Molenwaard gaan vormen. De gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee, eveneens in Zuid-Holland, gaan fuseren tot de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee. De Noord-Hollandse gemeentes Harenkarspel en Zijpe gaan op in de gemeente Schagen.

VVD’ers vrezen slechte resultaten

Behalve lokale thema’s heeft ook de landelijke politiek een grote rol gespeeld in de verkiezingscampagne in de tien gemeenten. Vooral VVD’ers vrezen daarom slechte resultaten vandaag. Als de VVD het slecht doet, zou dat voor velen een bevestiging zijn van de schade die de liberalen hebben opgelopen door het gedoe rond de inkomensafhankelijke zorgpremie. In landelijke peilingen is de partij nagenoeg gehalveerd sinds de presentatie van het nieuwe kabinet.

De VVD zette de afgelopen tijd diverse partijprominenten in om de schade in de herindelingsgemeenten te beperken. Minister Edith Schippers ging naar Goeree-Overflakkee, fractievoorzitter Halbe Zijlstra naar Molenwaard en staatssecretaris Fred Teeven naar Schagen.

Kanttekeningen bij extrapolatie lokale resultaten

Toch zijn er wel wat kanttekeningen te zetten bij een al te gemakkelijke extrapolatie van lokale resultaten, schreef NRC-redacteur Dick Wittenberg gisteren in de krant.

“De opkomst is bij lokale verkiezen altijd veel lager, lokale partijen spelen een grote rol, net als specifieke lokale problemen of omstandigheden. Ter illustratie: in de gemeente Molenwaard is een grote kans op een christelijke meerderheid. Dat is atypisch; in de Tweede Kamer hebben CDA, CU en SGP minder dan eenzesde van de Kamerzetels. Ook doen in die Zuid-Hollandse gemeente nogal wat landelijke partijen, zoals de PVV, de SP, D66 en GroenLinks, niet mee.”

De vorige reguliere gemeenteraadsverkiezingen waren in 2010. De volgende zijn in 2014.

    • Lex Boon